Δημοσίευση στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» έκανε ομάδα αστρονόμων ανακοινώνοντας τον εντοπισμό ενός νέου εξωπλανήτη που κινείται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα τα οποία βρίσκονται σε απόσταση περίπου 800 ετών φωτός μακριά από τη Γη.
Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου TESS της NASA αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο εντοπισμός έγινε με μια νέα μέθοδο η οποία απαιτεί μόνο δύο περάσματα του πλανήτη από τα δύο άστρα για να καταγραφεί η παρουσία του. Ο πλανήτης έλαβε την κωδική ονομασία TIC 172900988b και οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι έχει μάζα δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία.
Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός εξωπλανήτη οποιουδήποτε είδους και κατηγορίας απαιτείται ο εντοπισμός τουλάχιστον τριών περασμάτων του από το μητρικό του άστρο. Ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται όταν έχουμε να κάνουμε με πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη αλλά και χρονοβόρο την προσπάθεια εντοπισμού του.
Τελικά ανάμεσα στους περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 20 χρόνια εντοπίστηκαν και κάποιοι που βιώνουν διπλές ανατολές και δύσεις των άστρων τους. Δεν έχουν εντοπιστεί πολλοί τέτοιοι πλανήτες γιατί με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν χρονοβόρες παρατηρήσεις ώστε να εντοπίσουν το πέρασμα ενός τέτοιου πλανήτη μπροστά από το άστρο του.
Αν η ύπαρξη του πλανήτη επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη νέα μέθοδο θα μπορούν οι αστρονόμοι να εντοπίζουν πιο εύκολα και άρα πιο συχνά αυτούς τους εντυπωσιακούς κόσμους που έχουν δημιουργηθεί στη σκιά δύο άστρων και να μάθουμε περισσότερα στοιχεία για αυτούς και πάνω από όλα αν και ποιοι από αυτούς μπορεί να είναι φιλόξενοι στη ζωή.