Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σελήνη…

«Πάρα πολύ ενδιαφέρον!» αναφώνησε ο επιφανής Σοβιετικός αστρονόμος Νικολάι Κόζυρεφ στο άκουσμα της είδησης ότι συνάδελφοί του, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν με το κατοπτρικό τους τηλεσκόπιο τρεις ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σελήνη.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Νικολάι Κόζυρεφ είχε εντοπίσει εκρήξεις αερίου στην κεντρική κορυφή του κρατήρα Αλφόνσου, του δορυφόρου του πλανήτη μας. Έπειτα από ένα έτος κατόρθωσε πάλι να διακρίνει δραστηριότητα στον κρατήρα αυτό.

Ο Νικολάι Κόζυρεφ θεωρούσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σελήνη ήταν εξαιρετικά έντονη και έμενε να συλλεγούν στοιχεία του φαινομένου αυτού. Η ιδιόμορφη ανάγλυφη μορφή της Σελήνης, διάσπαρτης από κρατήρες, εξηγούνταν μέχρι τότε με δύο τρόπους:

Άλλοι θεωρούσαν ότι οφείλονταν στην εξωτερική επίδραση στην επιφάνεια του δορυφόρου και ειδικότερα ότι επρόκειτο για τα αποτελέσματα των πληγμάτων της σεληνιακής επιφάνειας από μετεωρίτες, που βυθίζονταν με τεράστια ταχύτητα στο έδαφος της Σελήνης. Οι μετεωρίτες προκαλούσαν σημαντικές καταστροφές στην επιφάνεια και διέσπειραν γύρω από το σημείο συγκρούσεως μεγάλη ποσότητα σκόνης. Το στρώμα της σκόνης έφτανε, όπως ισχυρίζονταν οι οπαδοί της θεωρίας των μετεωριτών, σε σημαντικό πάχος και μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο κατά την άμεση προσελήνωση των διαστημοπλοίων.

Ο Νικολάι Κόζυρεφ, όπως και άλλοι επιστήμονες, θεωρούσε ότι οι σεληνιακοί κρατήρες σχηματίστηκαν από τα ηφαίστεια του δορυφόρου, είτε οφείλονταν σε εσωτερικούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια της Σελήνης καλύπτεται από χειμάρρους λάβας, Eίναι κατά συνέπεια στέρεη, αλλά πορώδης.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ», στις 21/11/1963…

Tags
Back to top button