Τη δυναμική επανεκκίνηση του κόμματός του, με την δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρό μοντέλο διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και σαφή «γραμμή» για την στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Τόσο με την χθεσινή ομιλία του, όσο και με τις απαντήσεις που θα δώσει σήμερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πείσει καταρχάς την εκλογική του βάση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης και «συμμάχους» από την κοινωνία για τη «νέα αρχή». Με την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις πρόωρες κάλπες προσπαθεί δε, να περιγράψει από τώρα το δίλημμα, που εκείνος θα θέσει στην προεκλογική περίοδο, μαζί με το πολιτικό αφήγημα της επόμενης μέρας.
«Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί», τόνισε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ από το Βελλίδειο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης φανέρωσε σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του και στην ουσία προεξόφλησε την πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά. Μάλιστα έκανε την πρόβλεψη ότι η κυβερνητική παράταξη θα χάσει την εκλογική μάχη κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει την επομένη των εκλογών με άλλες προοδευτικές δυνάμεις το νέο προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου του; Ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος κι ότι σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν όρθια την οικονομία και τη χώρα: της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων, προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη». Στο ίδιο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται, όπως είπε, η απόφαση να κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος, αναβαθμίζοντας τη δημόσια διοίκηση και οικοδομώντας θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Από την επομένη των εκλογών -υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας:
• «Καταργούμε το Νόμο για το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, που τα οδυνηρά του αποτελέσματα αποδείχτηκαν και στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές.
•Καταργούμε την πολυδάπανη και αναποτελεσματική Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη θέση της δημιουργείται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα, στο πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
•Προχωρούμε στην ουσιαστική και ολόπλευρη αποκομματικοποίηση του Κράτους. Κόβοντας τον ομφάλιο λώρο των μετακλητών υπαλλήλων.
Ως αποφασιστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή καταργούμε τις στρατιές των μετακλητών στο δημόσιο τομέα.
Σήμερα ο κάθε υπουργός έχει μια στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό τον παίρνει μαζί του. Αυτό θα τελειώσει.
•Καταργούμε επίσης, τις απαράδεκτες ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία θα σταματήσουν να είναι φέουδα κομματικών στρατών.»
Έμφαση -κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι- θα δώσει στην παρουσίαση των προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ, του εκπαιδευτικού πεδίου και της οικονομίας. Θα επαναλάβει την πρόθεσή του για τολμηρές αλλαγές και κινήσεις με έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία, όπως η πρόθεσή του να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, ώστε να φτάσει στα 800 ευρώ, ή να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το «πακέτο» των προτάσεων αφορά στις φοροελαφρύνσεις, στον ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (όπως για τις αλλαγές στον εργασιακό χάρτη).