Το μυστήριο με την ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός από τα λαμπρότερα άστρα του γαλαξία λύθηκε, σύμφωνα με τους αστρονόμους.
Η ξαφνική μείωση της φωτεινότητας του υπεργίγαντα Μπετελγκέζ που ανήκει στον αστερισμό του Ωρίωνα ίσως προκαλείται από ένα σύννεφο σκόνης που εκτοξεύεται από την επιφάνεια του.
Το φαινόμενο είχε αρχίσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε να χάνει τη φωτεινότητά του, εμφανιζόμενο κατά πολύ αχνότερο, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως ήταν έτοιμο να εκραγεί σε σουπερνόβα.
Ωστόσο, ερευνητές που δουλεύουν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble τώρα έχουν μια πιο σαφή εικόνα του άστρου, βλέποντας καυτή ύλη να εκτοξεύεται από την επιφάνεια του άστρου, να ψύχεται στα εξώτερα επίπεδα της ατμόσφαιράς του και τελικά να μετατρέπεται σε σκόνη.
«Το νέφος που σχηματίζεται μπλοκάρει το φως από σχεδόν το ένα τέταρτο της επιφάνεις του άστρου» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως το άστρο έχει επιστρέψει στην κανονική φωτεινότητά του.
«Με το Hubble βλέπουμε την ύλη καθώς ξεχύνεται από την ορατή επιφάνεια του άστρου και κινείται προς την ατμόσφαιρα, προτού μετατραπεί σε σκόνη που τελικά προκαλεί τη μείωση φωτεινότητας του άστρου» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Andrea Dupree του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.
Οι αστροφυσικοί που αναμένεται να δημοσιεύουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση The Astrophysical Journal, εξήγησαν πως δεν είναι βέβαιοι για το τι προκάλεσε την έκρηξη υλικού από το άστρο.
Το Μπετελγκέζ θεωρείται ένα από τα λαμπρότερα αστέρια στον νυχτερινό ουράνιο θόλο, που εύκολα διακρίνεται και με γυμνό μάτι. Είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο και απέχει 725 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Που σημαίνει πως τα όσα κατέγραψε το Hubble εκτυλίχθηκαν γύρω στις αρχές του 14ου αιώνα.