Η 12η Οκτώβρη τιμάται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ως η ημέρα που ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική το 1492. Πολλές ιστορίες και θρύλοι έχουν χτιστεί γύρω από την ημερομηνία αυτή.
«Ημέρα της Ισπανοκρατίας», «Ημέρα της Φυλής», «Ημέρα του Κολόμβου», «Ημέρα του σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας», «Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών» είναι μερικά από τα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή η 12η Οκτωβρίου στην Ισπανία και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους αναφέρεται και υπενθυμίζεται η άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική το 1492.
Για εκείνη την εποχή έχουν κατασκευαστεί διάφοροι μύθοι και θρύλοι.
1. Ο Κολόμβος δεν ανακάλυψε την Αμερική
Σε πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο διδάσκεται ότι εκείνη την ημέρα «ανακαλύφθηκε» η Αμερική, παρόλο που όταν ο Κολόμβος έφτασε σε αμερικανικό έδαφος υπήρχαν σπουδαίοι πολιτισμοί που είχαν αναπτυχθεί εκεί, όπως των Ίνκας και των Αζτέκων. Αυτές οι κοινωνίες υπήρχαν και είχαν εξελιχθεί από την άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην ήπειρο, τουλάχιστον 14.000 χρόνια νωρίτερα.
Αντίθετα, η άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική ήταν η αρχή της κατάκτησης του εδαφών της από την ισπανική αυτοκρατορία, η οποία και ήταν ο χρηματοδότης του ταξιδιού. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: κατά τα πρώτα 150 χρόνια μετά το 1492, σύμφωνα με στοιχεία από το Σώμα της Μίσθωσης της Σεβίλλης, τα πλοία έφεραν στην Ισπανία 181.000 κιλά χρυσού και 16.000.000 κιλά ασήμι.
2. Ο Κολόμβος δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αμερική
Ενώ η συζήτηση αν επρόκειτο για «ανακάλυψη» ή για «κατάκτηση» έχει κλείσει πριν από λίγο καιρό, υφίσταται και μια άλλη ιστορική διαμάχη. Διάφοροι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν στοιχεία ότι ο Κολόμβος δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αμερική.
Στο καναδικό νησί της Νέας Γης ανακαλύφθηκαν οικισμοί Βίκινγκ που χρονολογούνται, τουλάχιστον, μισή χιλιετία, πριν από την άφιξη των ισπανικών πλοίων.
Επίσης, πιο πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι πλοία από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Πολυνησία θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στην ήπειρο αρκετούς αιώνες πριν.
3. Ο Κολόμβος δεν έφτασε στην Αμερική στις 12 Οκτωβρίου
Επίσης, είναι απίστευτο ότι οι τρεις καραβέλες, με ναύαρχο τον Χριστόφορο Κολόμβο, να έφτασαν στις ακτές στις Μπαχάμες κατά την ημερομηνία που έχει περάσει στην ιστορία. Αφού, το 1492 εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, που δημιουργήθηκε τις ημέρες της κυριαρχίας του Ιούλιου Καίσαρα στην αρχαία Ρώμη.
Αυτό το ημερολόγιο είχε μια χρονική υστέρηση που διορθώθηκε 90 χρόνια μετά την άφιξη του Κολόμβου. Το 1582, όταν ο Πάπας Γρηγόριος ΧΙΙΙ εισήγαγε το σύστημα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Γι 'αυτό και η άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική θα σημειωνόταν στην πραγματικότητα στις 20 ή 21, Οκτωβρίου του 1492.
4. Ο Κολόμβος εξαπάτησε τους ναύτες του
Αναχωρώντας από το λιμάνι του Πάλος, οι ναύτες που ήταν υπό τις διαταγές του Κολόμβου (πολλοί κλέφτες και απατεώνες) είχαν έναν κύριο στόχο: να βγάλουν χρήματα. Ως εκ τούτου, οι καθολικοί βασιλείς της Ισπανίας, ως δέλεαρ, είχαν υποσχεθεί μια ανταμοιβή 10.000 maravedis στον πρώτο που θα έβλεπε γη.
Όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο ταξιδιού του ίδιου του Κολόμβου, ήταν ο ναύτης Ροντρίγο ντε Τριάνα, που πρώτος είδε γη. Αργότερα, ο ναύαρχος προέβαλε μια άλλη εκδοχή, διαβεβαιώνοντας ότι ήταν ο ίδιος που ώρες πριν είχε δει το νησί, όπου στη συνέχεια αποβιβάστηκαν. Αυτό το έκανε για να επιβραβευθεί ο ίδιος και γι αυτό ο Ροντρίγο ντε Τριάνα εγκατέλειψε την Ισπανία και έγινε πειρατής.
5. Ο Κολόμβος συνελήφθη από τους καθολικούς βασιλείς
Παρά τα επιτεύγματά του και τις κατακτήσεις του στην υπηρεσία της Ισπανίας, το 1500 ο Κολόμβος υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Όντας αντιβασιλέας της νήσου La Española (σήμερα είναι η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία) ο ναύαρχος είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση, κακομεταχείριση και νεποτισμό, μεταξύ άλλων. Αυτό δημιούργησε μια εξέγερση εναντίον του.
Για το λόγο αυτό οι βασιλιάδες έστειλαν τον Διοικητή Δον Φρανθίθκο ντε Μπομπαμπίγια για να καταστείλει την εξέγερση. Ωστόσο, μετά την άφιξη στο νησί βρέθηκε αντιμέτωπος με την κακοδιαχείριση και έτσι αποφάσισε να συλλάβει τον Χριστόφορο και τους δύο αδελφούς του –Βαρθολομαίο και Ντιέγο- οι οποίοι και εστάλησαν στην Ισπανία για να δικαστούν.
6. Μόνο μια χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν γιορτάζει την 12η Οκτωβρίου
Η ονομασία που δίνεται στην ημερομηνία αυτή σε διάφορες χώρες, σχετίζεται υπό ποίο πρίσμα την αντιμετωπίζουν. Έτσι, στη Χιλή ονομάζεται «Ημέρα της συνάντησης των δύο κόσμων», ενώ στην Αργεντινή μέχρι το 2010 ήταν η «Ημέρα του Αγώνα», στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε «Ημέρα του σεβασμού της πολιτιστικής πολυμορφίας». Στη Βενεζουέλα από το 2002 ονομάζεται η «Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών».
Ωστόσο, υπάρχει μία χώρα στην Αμερική, όπου η ημερομηνία αυτή δεν θεωρείται ιστορική: Η Κούβα. Αντ’ αυτής στο νησί γιορτάζεται η 10η Οκτωβρίου ημέρα κατά την οποία άρχισε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία από την Ισπανία, το 1868.