Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εκλογές Βραδεμβούργου: Στις 19:00 βγαίνουν τα exit polls που θα κρίνουν το μέλλον του Όλαφ Σολτς

Διεθνείς υποχρεώσεις στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκονται ξένοι ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον έχει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ενώ το πολιτικό του μέλλον κρίνεται στις εκλογές του Βρανδεμβούργου, που είναι και ο τόπος που διαμένει.

Ο Όλαφ Σολτς ψήφισε επιστολικά στις κρατιδιακές εκλογές. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ το αποτέλεσμα θα κρίνει αν απειλείται η πρωτιά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βρανδεμβούρβγο για πρώτη φορά από το 1990.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι άνω των 16 ετών καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο και να κρίνουν τη μέχρι τώρα κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ SPD, Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Πρασίνων υπό τον δημοφιλή Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), ο οποίος, στην ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα, δήλωσε ότι εάν το κόμμα του τερματίσει δεύτερο, θα παραιτηθεί.

 

Μάχη για την πρωτιά




Πάντως, η δήλωσή του φαίνεται να λειτούργησε, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες μείωσαν τη διαφορά των 5-6 μονάδων με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στο όριο του δημοσκοπικού λάθους.

Για την τρίτη θέση η μάχη δίδεται μεταξύ του CDU και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για την είσοδό τους στην Βουλή. Εκτός τοπικού κοινοβουλίου αναμένεται να παραμείνουν οι Φιλελεύθεροι. Στο Βρανδεμβούργο ωστόσο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.

Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο θα έχει χαρακτηριστικά γρίφου. Η σημερινή κυβερνητική συμμαχία βρίσκεται υπό την αίρεση της εισόδου των Πρασίνων, αλλά πιθανότατα δεν θα επαρκούν και τα συνολικά ποσοστά της, ενώ ήδη το CDU έχει δηλώσει απρόθυμο να συνεχίσει. Ο Ντίτμαρ Βόιντκε έχει πάντως δηλώσει ήδη ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί και με την Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

 

Φίλια πυρά θα δεχθεί ο Σολτς σε περίπτωση ήττας



Ο Όλαφ Σολτς θα βρίσκεται μακριά στην ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, όμως ενδεχόμενη ήττα θα ανοίξει στόματα, που μέχρι στιγμής μένουν κλειστά λόγω των εκλογών.

Στο εσωτερικό του SPD εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο ο οποίος δεν συμμετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματός του, ούτε καν στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντίτμαρ Βόιντκε δεν ήθελε να ταυτιστεί προεκλογικά μαζί του και να μοιραστεί την φθορά του. Ο κ. Σολτς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί δημοσίως για τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και στη Σαξονία, παραπέμποντας στην ηγεσία του κόμματος.

Προσωπικά ο Όλαφ Σολτς δεν έχει να κερδίσει πολλά από τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο. Όμως μια ήττα θα του στοιχίσει πολύ, καθώς τα κακά εκλογικά αποτελέσματα των Σοσιαλδημοκρατών χρεώνονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μια νέα υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς για την καγκελαρία, στις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2025 και να προτιμηθεί ένα νέο όνομα, όπως αυτό του δημοφιλέστατου σήμερα υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

 

Tags
Back to top button