Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μακρόν: Η Ευρώπη να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια της Ουκρανίας

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Μακρόν! Ο Τραμπ αρνήθηκε να τον υποδεχθεί στο κατώφλι του Λευκού Οίκου

Σε κλίμα συνεννόησης αλλά και με σαφή μηνύματα για τη Ευρώπη και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, στον Λευκό Οίκο. 

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι το κόστος και η ευθύνη για την ειρήνη δεν μπορούν να βαραίνουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ουάσινγκτον έχει προσφέρει «πολύ περισσότερη» βοήθεια στο Κίεβο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα και ότι κάποια στιγμή η συνεισφορά αυτή πρέπει να εξισορροπηθεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την Ουκρανία για κρίσιμα ορυκτά και σπάνιες γαίες, ώστε –όπως είπε– οι ΗΠΑ να ανακτήσουν μέρος των τεράστιων οικονομικών πόρων που έχουν διαθέσει.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη δέσμευση της Ευρώπης για τη διαμόρφωση μιας διαρκούς ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται πλήρως τις ευθύνες τους και είναι έτοιμες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια και την άμυνα της ηπείρου, σημειώνοντας ωστόσο πως η επίτευξη ειρήνης δεν πρέπει να συνεπάγεται και παράδοση για την Ουκρανία. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η Γαλλία έχει ήδη συζητήσει με τη Βρετανία το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενώ και άλλες χώρες είναι έτοιμες να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Μακρόν τόνισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα είναι κρίσιμη, προσθέτοντας ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον μοιράζονται την ίδια επιθυμία: την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης και μια διεθνή τάξη όπου όλοι θα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Μακρόν: Η Ευρώπη θέλει το συντομότερο στέρεη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία


Η Ευρώπη θέλει μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Θέλουμε μια ειρήνη «στέρεη και διαρκή», είπε μεταξύ άλλων. Κάναμε πολύ ουσιώδη βήματα μπροστά στις συνομιλίες μας, αλλά και με τη συλλογική μας ασφάλεια, είπε ο Μακρόν για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Οι δύο χώρες έχουν μια «κοινή επιθυμία να χτίσουν την ειρήνη», είπε ο Μακρόν και τόνισε ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι «μετρήσιμη, επαληθεύσιμη και να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια διαρκή ειρήνη». Αυτό όμως «δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η Ουκρανία πρέπει να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης μεταφέροντας το πνεύμα των συζητήσεών του με δεκάδες Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα στην οποία θα πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες μας ώστε να διασφάλίσουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια για την Ουκρανία και όλη την περιοχή. Για εμάς στην Ευρώπη είναι υπαρξιακό ζήτημα, όπως είπε. Ο Μακρόν εξέφρασε την πίστη του ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ «έχουν την ίδια επιθυμία: μόνιμη, σταθερή ειρήνη το συντομότερο δυνατό και την ανανέωση μιας διεθνούς κατάστασης όπου όλοι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
 

Τόνισε δε ότι «έχουμε δεσμευτεί ως Ευρωπαίοι να οικοδομήσουμε μια διαρκή ειρήνη, να είμαστε συμμέτοχοι και σε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας» για να προσθέσει ότι «οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμη περισσότερα και να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο». Σχετικά, τέλος, με τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα βοηθήσει στη διασφάλιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας. 


Τραμπ: Περιμένω τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον για τις σπάνιες γαίες


Ο Τραμπ, νωρίτερα, υπενθύμισε καταρχάς ότι η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ. Συμφώνησε με τον Μακρόν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη διατήρηση αυτής της ειρήνης. Κάποια στιγμή πρέπει να «εξισορροπήσουμε» τη βοήθεια που δώσαμε, είπε και ως προς αυτό αποσκοπεί η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσει «αυτός ο πραγματικά απαίσιος πόλεμος» στην Ουκρανία, «ο πιο καταστροφικός που μπορεί κανένας να φανταστεί» και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι αν ήταν πρόεδρος το 2022 «ο πόλεμος δεν θα είχε αρχίσει καθόλου»

Ακόμη, χαρακτήρισε τη συνάντησή με τον Γάλλο ηγέτη «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» για την ειρήνευση. Με τον Μακρόν «συμφωνούμε σε πολλά από τα βασικά ζητήματα».

Τέλος, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν «σπουδαίες συναντήσεις» με άλλα μέρη, όπως και η Ρωσία. Η αναφορά του Τραμπ ήταν στις συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα. Για τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά της Ουκρανίας, ο Τραμπ είπε εκ νέου ότι «κάναμε μεγάλη πρόοδο για τη συμφωνία». Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι  και αμερικανικές εταιρείες πάνω στο ζήτημα.

Τι είπαν στο Οβάλ Γραφείο

Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν κατ’ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο, με την Ουκρανία και την επόμενη ημέρα της να κυριαρχούν.

Στη σύντομη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Τραμπ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα χαρακτήριζε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν «δικτάτορα», όπως έκανε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν χρησιμοποίησα τις λέξεις ελαφρά τη καρδία, θα δούμε πώς θα πάει αυτό» είπε για να προσθέσει ότι έχουμε «ελπίδα για ένα πολύ καλό συμβιβασμό μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Γιατί, όπως πρόσθεσε, ένας πόλεμος που δεν έχει επιλυθεί μεταξύ δύο χωρών, μπορεί να οδηγήσει «σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναμένει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον «αυτή ή την άλλη εβδομάδα» για τη συμφωνία σχετικά με τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας. Για την συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία έχει προαναγγείλει, ο Τραμπ δεν είχε να δώσει κάποια ημερομηνία.

Είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πάει στη Μόσχα «την κατάλληλη στιγμή», αλλά θεωρεί ότι η 9η Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, «είναι ίσως πολύ νωρίς» για να προγραμματίσει μια επίσκεψη.

Σε άλλο ερώτημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε ότι «μπορεί να τελειώσει σύντομα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι», αλλά «αν δεν είμαστε έξυπνοι, θα συνεχιστεί... δεν το θέλουμε αυτό»

Όπως σημειώνει το BBC, o Τραμπ ερωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στο πλαίσιο τυχόν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Θα το δούμε», απάντησε, «είναι μια διαπραγμάτευση που μόλις τώρα αρχίζει. Το να πάρουμε πίσω ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία δεν είναι εύκολο».

Για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο, ο Τραμπ σχολίασε ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Τραμπ έχει προτείνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει πίσω «κάποια από τα εδάφη της» και την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία σημαίνει ότι «έχει τα χαρτιά» στις διαπραγματεύσεις.
 

Τι δήλωσε ο Μακρόν


Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο στόχος της χώρας του είναι να οικοδομήσει μια σταθερή, μακροχρόνια ειρήνη στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι πρόθυμη να γίνει ισχυρότερος εταίρος και να κάνει περισσότερα στον αμυντικό τομέα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7 νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «είχαμε μια καλή συζήτηση».

Όπως ακόμη τόνισε η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας εκεχειρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν πρόθυμες να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ως εγγύηση ασφαλείας, αφού υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, οι στρατιώτες δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μιλώντας δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Μακρόν είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία θα έρθει στο δεύτερο στάδιο, έπειτα από την «εκεχειρία», όπως την αποκάλεσε. Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ιδέα αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο έθεσε αυτήν την ιδέα, θα το δεχόταν.

 

Tags
Back to top button