Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το διάστημα είναι τόσο σκοτεινό;

Γιατί είναι όμως μαύρο και δεν είναι φωτεινό και πολύχρωμο όπως ο ουρανός της μέρας στη Γη; Η απάντηση θα σας εκπλήξει, αφού δεν έχει να κάνει απλά με την έλλειψη φωτός.

Κάποιος θα πει, αφού υπάρχουν δισεκατομμύρια άστρα στο γαλαξία, δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν και άλλα αντικείμενα όπως οι πλανήτες που αντανακλούν το φως, θα έπρεπε όταν κοιτάμε ψηλά στο νυχτερινό ουρανό, να είναι εξαιρετικά φωτεινός. Αντιθέτως όμως είναι εξαιρετικά σκοτεινός

Διάστημα: Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά...δέκα τα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στην αστρονομία ως το παράδοξο του Olbers και εξηγείται με τη θεωρία της επέκτασης του χωροχρόνου. Το σύμπαν μας λοιπόν, επεκτείνεται ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός και το φως από μακρινούς γαλαξίες μετατρέπεται σε υπέρυθρα κύματα, μικροκύματα και ραδιοκύματα, τα οποία δεν μπορούν να τα εντοπίσουν τα ανθρώπινα μάτια. Και επειδή δεν μπορούν να τα εντοπίσουν, εμφανίζονται μαύρα στο γυμνό μάτι.

"Τα άστρα εκπέμπουν φως σε όλο το φάσμα, ακόμα και αυτό που δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, όπως η υπεριώδης και υπέρυθρη ακτινοβολία. Αν μπορούσαμε να δούμε μικροκύματα, όλο το διάστημα θα φεγγοβολούσε." – Miranda Apfel, UCSC

Διαστημική γιαγιά! Μια 82χρονη θα πετάξει με τον Τζεφ Μπέζος στο διάστημα στις 20 Ιουλίου

Ένας ακόμα λόγος που το διαστρικό και διαπλανητικό διάστημα εμφανίζεται μαύρο είναι επειδή το διάστημα είναι ένα σχεδόν τέλειο κενό. Ο μπλε ουρανός της Γης προέρχεται από μόρια που αποτελούν την ατμόσφαιρα, με το άζωτο και το οξυγόνο να διαθλούν περισσότερο το μπλε μήκος κύματος του φωτός του Ήλιου προς όλες τις κατευθύνσεις . Απουσία ύλης όμως, το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή από την πηγή στο δέκτη. Στο κενό του διαστήματος, τίποτα δε διαθλά το φως προς τα μάτια μας και χωρίς φως, βλέπουμε μαύρο.

Ωστόσο μία πρόσφατη έρευνα του 2021 δείχνει πως ίσως το διάστημα να μην είναι τόσο σκοτεινό όσο νομίζαμε αρχικά. Με την αποστολή του New Horizons στον Πλούτωνα και τη Ζώνη Κάιπερ, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν το διάστημα χωρίς τις παρεμβολές της Γης ή του Ήλιου. Η ομάδα ανέλυσε τις εικόνες που κατέγραψε το σκάφος και αφαίρεσαν όλο το φως από γνωστά άστρα, το Milky Way και άλλους γαλαξίες και βρήκαν πως το φως του σύμπαντος είναι δύο φορές πιο φωτεινό από ότι είχαμε προβλέψει. Οι λόγοι για την επιπρόσθετη φωτεινότητα παραμένουν άγνωστοι, θα υπάρξουν όμως επιπλέον μελέτες πάνω σε αυτό.

Tags
Back to top button