Η γενική συνέλευση της AEGEAN έδωσε την έγκριση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ για την στήριξη της εταιρείας από το Δημόσιο, με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης αναφερόμενος στην στήριξη του ελληνικού Δημοσίου πρόκειται «για μια επένδυση στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού». Επισήμανε πως το ελληνικό Δημόσιο στηρίζει μια εταιρεία η οποία άντεξε έναν χρόνο μέχρι σήμερα μόνο με τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όταν τεράστιοι αερομεταφορείς της Ευρώπης έχουν χρειαστεί πολλαπλή ειδική στήριξη από τα κράτη για να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2021 θα γίνουν τα πρώτα βήματα ανάκαμψης, ενώ η ομαλοποίηση αναμένεται το 2022. «Ευχαριστούμε το ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη. Είμαστε υπερήφανοι που αντέξαμε, είμαστε ξεκάθαρα υπερήφανοι που χάρη στη θέση της η εταιρεία άντεξε και αυτό σημαίνει κάτι για τη χώρα, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο χρόνος και οι όροι της ΑΜΚ θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 30-60 ημέρες, κατά τις οποίες θα προχωρήσουν απαραίτητες διαδικασίες. Τα warrants που θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο θα αντιστοιχούν, μετά την ΑΜΚ, στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημ. Γερογιάννης έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο κλάδος των αερομεταφορών εν καιρώ ειρήνη σημειώνοντας πως με βάση τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, ο κλάδος είχε για το 2020, 118,5 δισ. δολάρια ζημίες, ενώ ζημιογόνο αναμένεται να είναι και το 2021. Στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η επιβατική κίνηση σημείωσε άνευ προηγουμένου μείωση κατά περισσότερο του 80% μεταξύ Απριλίου-Δεκεμβρίου το 2020. Η πτώση στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 92%, 62% και 77%, αντίστοιχα. Αντίστοιχη ήταν, όπως είπε, και η επίδραση στην δραστηριότητα και το αποτελέσματα της εταιρείας.
«Η αρχή του 2020 μας βρήκε, μετά από 7 χρονιά συνεχούς κερδοφόρας ανάπτυξης δικτύου και των υπηρεσιών μας, σε ιδιαίτερα ισχυρή θέση. Με 15 εκατ. επιβάτες το 2019 σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθήνα αλλά και τις σημαντικές περιφερειακές μας βάσεις. Μεγέθη κατά 70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Olympic Air το 2013. Με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και εξαιρετική συμβολή στον τουρισμό μας. Με εξαιρετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στο 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών μας αλλά και σχεδόν μηδενικό καθαρό δανεισμό. Και φυσικά στην αφετηρία μια εξαιρετικά σημαντικής επένδυσης σε νέο στόλο με 46 συνολικά αεροσκάφη Airbus A320/321 neo. Ακόμα και τους πρώτους δύο μήνες του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, καταγράφαμε 10% αύξηση της επιβατικής κίνησης και 15% αύξηση των εσόδων» σημείωσε.
Όμως, τα αποτελέσματα της πρωτόγνωρης πανδημίας «ήταν άμεσα και ασύλληπτα ισχυρά σε καταστροφική ισχύ» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως η εταιρεία δημιούργησε ένα σύστημα άμεσης και δυναμικής διαχείρισης του δικτύου σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ειδικότερα: «Συνεργαστήκαμε με τις ελληνικές και διεθνείς αρχές για την διαμόρφωση των απαραίτητων διαδικασιών για την καλύτερη προστασία των επιβατών και του προσωπικού μας από τις συνθήκες τις πανδημίας. Αναδιαπραγματευτήκαμε με τους κύριους προμηθευτές μας σε υπηρεσίες και προϊόντα για να μειώσουμε το κόστος μας αλλά και για να δημιουργήσουμε ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Διατηρήσαμε ακέραιη την παραγγελία για τα 46 airbus, παραλαμβάνοντας μάλιστα τα πρώτα 8 αεροσκάφη στην πιο δύσκολη συγκύρια, αλλά επεκτείνοντας παράλληλα τις υπόλοιπες παραλαβές σε περισσότερα έτη (αλλά δυο χρονιά έως και το 2026) για να διαχειριστούμε την συγκυρία. Κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και με την εμπιστοσύνη του τραπεζικού συστήματος για την περεταίρω θωράκιση του ταμειακού μας αποθέματος. Αξιοποιήσαμε τα μέτρα της Πολιτείας για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις και παράλληλα διατηρήσαμε ακέραιο τον κύριο παραγωγικό πυρήνα των ανθρώπων μας που είναι απαραίτητοι για την επανάκαμψη της δραστηριότητας μας».
Σε ό,τι αφορά οικονομικά της εταιρείας ο κ. Γερογιάννης είπε πως «το 2020 έκλεισε με ζημιές 118,5 δισ. δολαρίων για τον κλάδο, ενώ όπως φαίνεται και το 2021 θα είναι μια ζημιογόνα χρονιά», και προσέθεσε ότι για την Aegean «οι ζημιές του 2020 αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ προ φόρων και μετά φόρων στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια του κύκλου εργασιών προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ».
Τέλος, ο κ. Γερογιάννης αν και όπως είπε και το 2021 θα είναι αρκετά δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, εξέφρασε την ελπίδα για αρχή της ανάκαμψης μέσα στο 2021 και την ομαλοποίηση στο 2022, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί δίνουν προοπτική ανάκαμψης του κλάδου μας και της εταιρείας μας στην εξέλιξη του έτους. «Φυσικά τα ακριβή χρονικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς, ο βαθμός και η ταχύτητα ανακάλυψης της ζήτησης αλλά και οι συμφωνίες των κρατών για τα πρωτόκολλα μετακίνησης διατηρούν ακόμη σημαντική αβεβαιότητα, κυρίως για την στιγμή της επανεκκίνησης» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean.