Συνολικά 89.000 επιβάτες παραμένουν αποκλεισμένοι στο Μπαλί, λόγω της αναστολής λειτουργίας του αερολιμένα, ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, είτε είναι παραθεριστές.
Συνολικά 445 πτήσεις έχουν ακυρωθεί καθώς η ηφαιστειακή τέφρα έχει καλύψει τον αεροδιάδρομο πάνω από το νησί, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής αερομεταφορών στο υπουργείο Μεταφορών Μαρία Κρίστι Ένταχ Μούρνι. «Η εκτίμηση είναι ότι κάθε πτήση μεταφέρει περίπου 200 επιβάτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, κάθε μήνα περίπου 200.000 ξένοι παραθεριστές επισκέπτονται το Μπαλί.
H εθνική υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από ποτάμια που βρίσκονται στην πλαγιά του ηφαιστείου στο όρος Αγκούνγκ στο Μπαλί, καθώς μπορεί να κινδυνέψουν.
«Καθώς μπαίνουμε σε εποχή βροχών, να προσέχετε για πλημμύρες που μπορεί να προκληθούν λόγω της ροής της λάβας. Να αποφεύγετε τις δραστηριότητες σε περιοχές κοντά στα ποτάμια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.
Το βασικό αεροδρόμιο του νησιού έχει ήδη κλείσει και καθώς οι άδειες παραμονής πολλών ξένων τουριστών αναμένεται να λήξουν, η υπηρεσία μετανάστευσης θα τους δώσει επιπλέον άδειες παραμονής για μία εβδομάδα, δήλωσε ο Άριε Ασανουροχίμ, εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Νγκούραχ Ράι (Ντενπάσαρ) στο Μπαλί.
Το ηφαίστειο Αγκούνγκ, στο ομώνυμο όρος σε ύψος 3.031 μέτρων, βρίσκεται στην περιοχή Καράνγκ Άσεμ, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το τουριστικό θέρετρο Κούτα. Το ηφαίστειο εξερράγη για πρώτη φορά το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου και εκτοξεύει ηφαιστειακή τέφρα που φθάνει στα 700 μέτρα. Προληπτικά έχουν εκκενωθεί παρακείμενες περιοχές σε μία περιμετρική ζώνη 6-7 χιλιομέτρων.
Οι ηφαιστειολόγοι είναι καθησυχαστικοί και έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο στο δεύτερο υψηλότερο ενώ ταυτόχρονα έχει περιοριστεί και η ακτίνα της απαγορευμένης ζώνης. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου μειώθηκε στις 29.245 από τις περίπου 144.000 τον Οκτώβριο, όταν το επίπεδο συναγερμού ήταν στον ανώτερο βαθμό.
Το ηφαίστειο Αγκούνγκ εξερράγη τελευταία φορά το 1963 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 1.100 άνθρωποι. Στην Ινδονησία, μια χώρα με πάνω από 17.500 νησιά, υπάρχουν 129 ενεργά ηφαίστεια.