Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Dutch tears: Το μυστήριο των γυάλινων σταγόνων που δεν σπάνε (Βίντεο)

Οι Prince Rupert’s Drops ή αλλιώς Dutch tears είναι γυάλινα αντικείμενα που δημιουργούνται όταν ρίξουν λειωμένο γυαλί σε κρύο νερό.

Το γυαλί ψύχεται και παίρνει το σχήμα μιας σταγόνας με μια μακρά, λεπτή ουρά. Το νερό ψύχει πολύ γρήγορα το λειωμένο γυαλί στο εξωτερικό της σταγόνας, ενώ το εσωτερικό τμήμα της παραμένει θερμότερο.

Όταν το γυαλί στο εσωτερικό της κρυώσει, συστέλλεται μέσα στο ήδη στερεό εξωτερικό μέρος. Αυτή η συστολή δημιουργεί πολύ μεγάλες θλιπτικές τάσεις στην επιφάνεια, ενώ ο πυρήνας της σταγόνας βρίσκεται σε μια κατάσταση εκφυλιστικού στρες. Είναι ένα είδος σκληρού γυαλιού.

Η πολύ υψηλή πίεση μέσα στη σταγόνα δημιουργεί ιδιότητες, όπως την ικανότητα το βολβοειδές άκρο να αντέχει χτυπήματα από σφυρί χωρίς να σπάει. Όμως αν η άκρη της ουράς καταστραφεί έστω και λίγο, η σταγόνα εκρήγνυται!

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί. Έχει τραβηχτεί με ultra high speed κάμερα ικανή να καταγράψει το φαινόμενο των σταγόνων στην ταχύτητα των 130.000 fps.

Tags
Back to top button