Ολοένα και πιο κοντά στην κορύφωση της περιπέτειας που βιώνει τα τελευταία χρόνια πλησιάζει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Πληροφορίες που έκαναν τον κύκλο της αγοράς σήμερα αναφέρουν πως η τελευταία προσπάθεια για την είσοδο νέου επενδυτή στην εταιρεία δεν τελεσφορούν, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να προοιωνίζονται κρίσιμες εξελίξεις για τον Οργανισμό.
Συγκεκριμένα, παρά το έμπρακτο ενδιαφέρον του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, δεν καθίσταται δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα αναφορικά με τους όρους που τέθηκαν προς τις πιστώτριες τράπεζες, όσο και σε σχέση με την ιδιοκτησία και το γενικότερο μάνατζμεντ του Οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο Διευθυντής του «Βήματος» κ. Αντώνης Καρακούσης εμφανίστηκε να αναφέρει στους εργαζόμενους της εφημερίδας πως οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και από την ερχόμενη Δευτέρα μπορούν να πράξουν κατά τη βούλησή τους σε ότι αφορά το εργασιακό τους μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο κ. Καρακούσης σε γραπτό του σημείωμα () στο «Βήμα» ανέφερε, μεταξύ άλλων πως «η εκδοτική εταιρεία που εκδίδει το ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, πλήθος περιοδικών και παράγει ειδησεογραφικό περιεχόμενο για το in.gr, πάμπολλες ιστοσελίδες και επιμελείται τις εκπομπές του ΒΗΜΑ FM, πιεζόμενη εντόνως από την κάμψη των διαφημιστικών και άλλων εσόδων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της στα τέλη του 2016.
Με την επιβεβαίωση αδυναμίας της εταιρίας να εξοφλήσει τις αναλογούσες τοκοχρεολυτικές δόσεις οι δανείστριες Τράπεζες κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ. Με την καταγγελία το παραπάνω ποσό κατέστη απαιτητό, κάτι για το οποίο η εταιρία δεν μπορούσε προφανώς να ανταποκριθεί.
Κατόπιν αυτών και επειδή στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής οι δανείστριες Τράπεζες κινούνται προς ενεργοποίηση των σχετικών πτωχευτικών διαδικασιών, ώστε να προστατευθούν κατ” αρχήν έναντι των πιστωτών, καθότι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού θα περιέλθουν, εκτός απροόπτου, σε αυτές και σε δεύτερο στάδιο να αναζητήσουν επενδυτές είτε για το σύνολο του οργανισμού είτε για επιμέρους δραστηριότητές του.
Η όλη πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.
Στο μεσοδιάστημα αυτό η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα ξεμείνει ουσιαστικά από ρευστά διαθέσιμα, καθώς όλα τα έσοδα θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.
Χωρίς έστω την μερική κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα καταστεί αν όχι αδύνατη, σίγουρα προβληματική, η συνέχιση των εκδόσεών μας και η λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει ο οργανισμός.
Οι Τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα μέσα του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά».
Πηγή: capital