Οι φόβοι για μια κλιματική αλλαγή κυριαρχούν στις επιστημονικές κοινότητες, οι οποίες αναζητούν λύση για την τροφή που θα καταναλώνουν τα κατ’ εκτίμηση 9 εκατ. πληθυσμός της γης το 2030.
Μια κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην καλλιέργεια τροφίμων έτσι ώστε οι άνθρωποι να αδυνατούν να καλύψουν την πιο βασική τους ανάγκη για να επιβιώσουν.
Έτσι, μια ομάδα ερευνητών στην Βραζιλία βρήκε μια διαφορετική λύση στο πρόβλημα αυτό.
«Η γεύση τους θυμίζει καρύδι ή φυστίκι. Είναι πραγματικά πολύ καλές και νόστιμες και η παρουσία τους δεν επηρεάζει την γεύση του ψωμιού» δήλωσε η ερευνήτρια Μίριαν Μιλάντο από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γρκάντε.
Η Μιλάντο κάνει λόγο για το μυστικό συστατικό που κάνει το ψωμί τόσο ιδιαίτερο: την Nauphoeta cinere, γνωστή και ως κατσαρίδα αστακός.
Οι κατασρίδες του εργαστηρίου χρειάζονται περίπου 75 μέρες για να ωριμάσουν πριν τη συγκομιδή. Στη συνέχεια, κονιοποιούνται και προστίθενται στο μείγμα του ψωμιού.
Η εντομοφαγία υπάρχει εδώ και χιλιετίες, αλλά έχει αγνοηθεί από τους δυτικούς πολιτισμούς ύστερα από την γεωργική επανάσταση.
«Τα έντομα δεν δημιουργούν απόβλητα. Αν σκεφτούμε την ποσότητα του νερού που χρειάζεται ένα έντομο για να αναπαραχθεί σε σύγκριση με την ποσότητα που απαιτείται για την κτηνοτροφία, είναι απείρως λιγότερη», επισημαίνει η Μιλάντο.