Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο η υπερβολική χρήση του κινητού

Η Όλγκα Οσόκινα ιδρύτρια της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας AIBY, δήλωσε σε συνέντευξής της πως η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από δυσάρεστες συνέπειες για τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι, λόγω της συχνής «κατανάλωσης» διάφορων πληροφοριών μέσω της οθόνης, στην πραγματική ζωή αρχίζουν να νιώθουν ότι βιώνουν μόνο αρνητικά συναισθήματα.

Τα θετικά γίνονται λιγότερο φωτεινά, λιγότερο χαρούμενα και λιγότερο όμορφα, κάτι που οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση. Τέτοια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα ψυχικής ανισορροπίας, άγχους και εξουθένωσης.

Η παρακολούθηση και ενασχόληση με το Instagram, το TikTok, με διαλέξεις στο YouTube κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, του μεσημεριανού γεύματος ή πριν πάμε για ύπνο βλάπτει τη συναισθηματική μας έκφραση, πρόσθεσε η Οσόκινα.

Σημείωσε, επίσης, ότι μία από τις κύριες αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητού τηλεφώνου είναι ο σημαντικός περιορισμός της μνήμης.

Όταν χρησιμοποιείται η «εξωτερική» μνήμη για την αποθήκευση σημαντικών δεδομένων, διαδρομών και σχεδίων, τα νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την απομνημόνευση εξασθενούν και δεν εκτελούν πλέον τις απαραίτητες λειτουργίες, διότι όλες τις πληροφορίες μπορούμε πάντα να τις βρούμε σε ένα κινητό.

Η Όλγκα Οσόκινα τόνισε, παράλληλα, ότι η χρήση κινητού το βράδυ εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης με αποτέλεσμα το άτομο να χάνει τον ποιοτικό ύπνο. Έτσι, τα επίπεδα των ορμονών της ευτυχίας, σεροτονίνη και της κορτιζόλη, που αντιμετωπίζουν το στρες, μειώνονται.

Ο εγκέφαλός μας έχει συνηθίσει να αντιλαμβάνεται το εκπεμπόμενο φως ως κάτι που προσδιορίζει την ώρα της ημέρας.

«Δίνοντάς» του υπερβολική ακτινοβολία τη λάθος στιγμή, χαλάμε τους κιρκάδιους ρυθμούς, ο αποσυντονισμός των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, καρδιολογικά προβλήματα, ακόμα και σε διαβήτη, προειδοποίησε η ειδικός.

Σύμφωνα με την ίδια, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλες αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν.

Ως εκ τούτου, η Όλγκα Οσόκινα συμβούλεψε να χρησιμοποιούμε λιγότερο το κινητό μας, να διατηρούμε μια καλή διάθεση και να σταματήσουμε τη χρήση της συσκευής πριν τον ύπνο.

Νωρίτερα, η «Gazeta.Ru» αποκάλυψε πώς η χρήση smartphone μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων.

Tags
Back to top button