Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β” Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.
Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου- 235, και τη ρίψη της έκανε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β-29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένολα Γκέυ». Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 ψυχές, στην πλειοψηφία τους, άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξ αιτίας της ραδιενέργειας.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι. Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη από την προηγούμενη ωστόσο, λόγω της γεωγραφικής θέσης του Ναγκασάκι, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα, αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
Οι δύο αυτές ρίψεις έγιναν με προσωπική απόφαση του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.
Μετά από 74 χρόνια, η εικόνα της πρώτης έκρηξης ατομικής βόμβας, προκαλεί σοκ. Για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε βίντεο με εικόνα ανάλυσης HD, μέσω της οποίας αποτυπώνεται το μέγεθος της νέας στρατιωτικής τεχνολογίας, την οποία οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν εναντίον της Ιαπωνίας, παρ” ότι γνώριζαν, όπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα, τη δύναμη που απελευθερώνει η νέα -τότε- αυτή βόμβα.
Το αυθεντικό βίντεο από τη δοκιμή «Trinity», όπως την αποκάλεσαν, στο πλαίσιο του σχεδίου «Μανχάταν», πέρασε από ειδική επεξεργασία και παρ” ότι διατηρήθηκε ασπρόμαυρο, αποδόθηκε σε εικόνα υψηλής ανάλυσης, αποδίδοντας λεπτομέρειες που δεν είχαν διαφανεί τις προηγούμενες 10ετίες.
Η εικόνα έχει «συλλάβει» τη στιγμή της έκρηξης, της λάμψης που ακολουθεί και του κύματος που σαρώνει τα πάντα σε μεγάλη ακτίνα. Η έκρηξη προκαλεί μία τεράστια πύρινη μπάλα, πριν μεταμορφωθεί στο «σύμβολο» της ατομικής βόμβας, το σύννεφο που μοιάζει με μανιτάρι.
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που προκαλεί ακόμη και σήμερα σοκ και δέος: