Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη για Μάτι - Τόσκας: «Δεν έδωσα ποτέ επιχειρησιακή εντολή»

Ο κ. Τόσκας αρνήθηκε την εμπλοκή του στην επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς και όταν ερωτήθηκε σχετικά με το εάν ήταν δική του η εντολή να γίνει εκτροπή ελικοπτέρου που κατευθυνόταν προς την φωτιά στην Πεντέλη ώστε να πάει στην στα διυλιστήρια της Κορίνθου το αρνήθηκε πλήρως.

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η φωτιά ,πριν το Μάτι, είχα πει στην ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος να βάλουν προτεραιότητες. Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές. Στο ΕΣΚΕ ήμουν σε όλες τις κρίσιμες φωτιές και σε γεγονότα, για να έχω εικόνα της κατάστασης. Εγώ είπα να πάνε τα εναέρια μόνο σε Κινέτα και Μάτι» είπε ο κ. Τόσκας.

Εισαγγελέας: Αυτό (περί προτεραιοτήτων και εναερίων) δεν ήταν εμμέσως εντολή; Τι σημαίνει προτεραιότητα;

Μάρτυρας: Όχι δεν είπα αυτό. Το χειρότερο είναι να σκορπίσεις τα μέσα.

Εισαγγελέας: Εγώ κατάλαβα ότι η εντολή που τους δώσατε είναι πως κάτι θυσιάζουμε κάτι κερδίζουμε. Τι τους είπατε δηλαδή ας καεί το Μάτι και να σωθεί η Κινέτα ή αντίστροφα; Είναι επιχειρησιακή εντολή αυτό…

Μάρτυρας: Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και έβαλαν τις προτεραιότητες οι άνθρωποι.

Εισαγγελέας: Αν τους δώσατε εντολή να βάλουν προτεραιότητες, είναι επιχειρησιακή εντολή.

Μάρτυρας: Κοιτάξτε η μεγάλη σύγχυση που μπορεί να υπάρξει εδώ…Δεν προκάλεσα σύγχυση ίσα ίσα προσπάθησα να βοηθήσω την κατάσταση.

Εισαγγελέας: Την μεγάλη σύγχυση που προκαλέσατε στο επιτελείο την έχετε σκεφτεί;

Πρόεδρος: Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε επιχειρησιακή αρμοδιότητα.

Μάρτυρας: Δεν είμαι κατηγορούμενος.

Εισαγγελέας: Δεν είστε κατηγορούμενος , είστε είστε μάρτυρας και αν έχετε δώσει εντολές αυτό ενδεχομένως να ελαφρύνει τις ευθύνες κάποιων. Δεν τους απαλλάσσει αλλά ελαφρύνει την θέση τους.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο μάρτυρας έκανε λόγο για μια τραγωδία, συμπληρωνόταν πως «δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους ανθρώπους. Αν ψάχνουμε λεπτομέρειες σίγουρα θα βρούμε λάθη. Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός».

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ενημέρωσης των πολιτών στο Μάτι διότι δεν έδωσε ποτέ ο υπεύθυνος του πεδίου τέτοια πληροφορία αλλά και πως ακόμη και να πρότειναν, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει. «Εκείνη την περίοδο “βάλαμε το νερό στο αυλάκι” για το 112 το οποίο ωστόσο τότε δεν λειτουργούσε» είπε χαρακτηριστικά.

Tags
Back to top button