Ευρωπαίοι, Κινέζοι και Ρώσοι διπλωμάτες συζητούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας θα προσφέρουν στην Τεχεράνη οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα τον περιορισμό του ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και της ανάμιξης της ιρανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά άλλων κρατών της περιοχής, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να διασώσουν κατ' αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag».
Οι διπλωμάτες αυτοί θα συναντηθούν στη Βιένη την εβδομάδα που αρχίζει αύριο Δευτέρα, με συντονίστρια τη Χέλγκα Σμιτ, μια ανώτερη διπλωμάτισσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξετάσουν τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την 8η Μαΐου να αποσύρει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της Βελτ, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.
Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος διπλωμάτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά όχι των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα. Δεν είναι σαφές εάν το Ιράν, το οποίο έχει απορρίψει στο παρελθόν τις εκκλήσεις και τις προτάσεις να επιβληθούν περιορισμοί στο πρόγραμμά του για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, θα συμμετάσχει.
Η εφημερίδα εξηγεί πως εάν συναπτόταν τέτοια συμφωνία με την Τεχεράνη, θα μπορούσε να πειστεί ο Τραμπ να άρει τις κυρώσεις που αποφάσισε να επανέλθουν σε ισχύ σε βάρος του Ιράν. «Πρέπει να συμπεριλάβουμε ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είπε πηγή προσκείμενη στη διπλωματία της ΕΕ στη Βελτ. «Μόνο αυτό θα έπειθε τον πρόεδρο Τραμπ να συμφωνήσει να άρει ξανά τις κυρώσεις», πρόσθεσε η πηγή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα μέχρι τώρα.
Ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε προσπάθησε να καθησυχάσει την κυβέρνηση του Ιράν το Σάββατο, διαβεβαιώνοντας την Τεχεράνη ότι οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια να παραμείνει σε ισχύ το ΚΟΣΔ και να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, της Γερμανίας και άλλων κρατών θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική η αποτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να σωθεί η συμφωνία.
Το Ιράν δεν έχει δει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία, εν μέρει διότι οι μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ, που παρέμειναν σε ισχύ, εξαιτίας του ιρανικού προγράμματος για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, αποτρέπουν τους περισσότερους δυτικούς επενδυτές από κάθε δοσοληψία με την Τεχεράνη.
Οι διπλωμάτες συζητούν μια νέα προσέγγιση διότι κατέστη σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, τονίζει η Βελτ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να προτείνουν τη χορήγηση δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια στο Ιράν, όπως έκαναν στην περίπτωση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων του 2015.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που είχαν υπογράψει τη συμφωνία έκαναν μια καλή αρχή στις συνομιλίες για το πώς θα διασωθεί το ΚΟΣΔ, όμως πρόσθεσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.