Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Τα πολύτιμα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για τον οργανισμό- Μετριάζει πίεση και χοληστερόλη

Η μαύρη σοκολάτα προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, το κακάο, απ’ το οποίο παράγεται, θεωρείται superfood, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, πιο πολλά από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί.

Aν και η μαύρη σοκολάτα περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, δεδομένου ότι τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας συνοδεύονται κι από 600 θερμίδες.

Ας δούμε, λοιπόν, πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι ευεργετική για την υγεία μας:

Πλούσια θρεπτική αξία

Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70–85% κακάο περιέχoυν:

Άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο

Υδατάνθρακες: 61g

Φυτικές ίνες: 7g

Σάκχαρα: 48g

Βιταμίνη A: 50 IU

Ασβέστιο: 56 mg

Σίδηρος: 8 mg

Βιταμίνη B12: 0,2 mg

Μαγνήσιο: 146 mg

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτες, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιορίσει την όρεξη και κατά συνέπεια να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά ειδικά αν καταναλώσεις μικρή ποσότητα πριν ή μετά το γεύμα. Παράλληλα, αντίστοιχες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια της πέψης, η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Όσο περισσότερα «καλά» μικρόβια υπάρχουν τόσο καλύτερα απορροφά ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας με υψηλό ποσοστό κακάο μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Βελτιώνοντας την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη, αρχικά μειώνεται η αντίσταση και στη συνέχεια ο κίνδυνος παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης 2.

Μειώνει την χοληστερόλη

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την ευαισθησία της «κακής» χοληστερόλης LDL σε οξειδωτική βλάβη, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL.

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Τα βιοδραστικά συστατικά στο κακάο και συγκεκριμένα οι φλαβανόλες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει τη δύναμη να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. Η κατανάλωση 50 περίπου γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο έχει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, τη μάθηση αλλά και τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη πρόωρη γήρανση αλλά και ασθένειες όπως καρδιακές, καρκίνος ή και Αλτσχάιμερ. Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που είναι συχνά ο πρόδρομος πολλών μορφών καρκίνου.

Προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο

Τα βιοδραστικά συστατικά στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι σύμμαχος και του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες από κακάο μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και να το προστατεύσουν από τις βλάβες της έκθεσης στον ήλιο.

Tags
Back to top button