Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Ποια ποτά χωρίς ζάχαρη προτείνουν οι διαιτολόγοι;

Το Αμερικανικό ινστιτούτο για τον καρκίνο (AICR), δημοσίευσε πρόσφατα δέκα συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου, ανάμεσα στις οποίες είναι και ο περιορισμός της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, η τακτική κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, συνεπάγεται την κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων και γλυκόζης από αυτήν που χρειάζεται το σώμα. Η περίσσεια γλυκόζης, αποθηκεύεται στο συκώτι ή μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα και ακολούθως αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, έχει συνδεθεί με 12 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ανάμεσά τους ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ήπατος, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, η οποία εξέτασε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σχέση με τον καρκίνο του ήπατος, διαπίστωσε ότι όσες έπιναν τρία ή λιγότερα ζαχαρούχα ποτά τον μήνα, χαρακτηρίζονταν από μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, ενώ όσες κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, χαρακτηρίζονταν από υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος ή θανάτου από καρκίνο του ήπατος.

Ποια ποτά ονομάζονται ζαχαρούχα;

Ζαχαρούχο ποτό είναι κάθε ποτό που περιέχει ζάχαρη, μέλι ή άλλο είδος γλυκαντικού που περιέχει θερμίδες. Η σόδα είναι η κύρια πηγή ζάχαρης στη διατροφή εκατομυρίων ανθρώπων, όμως η ζάχαρη υπάρχει και σε άλλα ροφήματα, όπως τα ακόλουθα:

Τσάι με ζάχαρη
Καφές με ζάχαρη
Λεμονάδα
Milkshakes
Ενεργειακά ποτά
Αθλητικά ποτά

Αντί για τα πιο πάνω ροφήματα, το Αμερικανικό ινστιτούτο για τον καρκίνο (AICR), συμβουλευει το καταναλωτικό κοινό να πίνει κυρίως νερό και ποτά χωρίς ζάχαρη, όπως ο σκέτος καφές και το σκέτο τσάι. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο τσάι και στον καφέ, έχουν αντικαρκινικές δράσεις. Η προσθήκη υπερβολικής ζάχαρης σε αυτά τα δύο ροφήματα, μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη τους.

Πόσο γλυκά είναι τα ζαχαρούχα ποτά;

Ένα κουταλάκι του γλυκού, χωράει 4,2 γραμμάρια ζάχαρης. Φανταστείτε ότι ρίχνετε 7 με 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης σε ένα ποτήρι νερό 12 γραμμαρίων. Μήπως σας ακούγεται πολύ γλυκό; Και όμως, σε ένα τυπικό κουτάκι σόδας, υπάρχει αυτή ακριβώς η ποσότητα ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία εκτός από τη ζάχαρη που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, περιέχουν και καφεΐνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άλλα πρόσθετα, των οποίων οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία παραμένουν ακόμη άγνωστες. Παρόλο που τα ενεργειακά ποτά έχουν σχεδιαστεί για τους αθλητές, για να τους παρέχουν πρόσθετους υδατάνθρακες, ηλεκτρολύτες και υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι απλά μια πρόσθετη πηγή θερμίδων και ζάχαρης. 

Πέραν από τα ποτά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, υπάρχουν και άλλα ροφήματα που είναι φυσικά πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων. Ενώ ο φυσικός χυμός περιέχει και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα φυτοχημικά, θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ, καθώς είναι εξίσου πλούσιος σε ζάχαρη και θερμίδες, όσο τα αναψυκτικά.

Η ζάχαρη που εξασφαλίζεται από τα ποτά είναι περισσότερη από τη ζάχαρη που εξασφαλίζεται μέσω των τροφίμων;
Τα ζαχαρούχα ποτά είναι η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης για τα παιδιά και τους νέους και συγκαταλέγεται στις πρώτες πέντε πιο δημοφιλείς πηγές ζάχαρης για τους ενήλικες, μαζί με τις μαρμελάδες, τα ζαχαρούχα αλείμματα, τα μπισκότα, τα κέικ και τα είδη ζαχαροπλαστικής. Τα ζαχαρούχα ποτά, γενικά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα θρεπτικά συστατικά, παραμόνο θερμίδες.

Κοζάνη: Εντοπίστηκε ο 78χρονος που είχε εξαφανιστεί στην Κωνσταντινούπολη-Είναι καλά στην υγεία του

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, τα ζαχαρούχα ποτά προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη στο ημερήσιο θερμιδικό σύνολο των ανθρώπων, από ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Ωστόσο, η κατανάλωση τόσο των ζαχαρούχων τροφίμων, όσο και των ζαχαρούχων ποτών, πρέπει να περιορίζεται. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να καταναλώνουν όσο πιο λίγη ζάχαρη μπορούν και τους κατασκευαστές να μειώσουν τη ζάχαρη που προσθέτουν στα προϊόντα τους.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας και να αποφύγετε κινδύνους όπως ο καρκίνος, αναζητήστε ποτά που στην ετικέτα τους αναφέρουν την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή “μειωμένη ζάχαρη” ή δημιουργήστε τα δικά σας ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως αυτά που περιγράφονται πιο κάτω.

Τον κίνδυνο ποιών ασθενειών αυξάνει η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών;

Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, τα ζαχαρούχα ποτά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρη. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης, αυξάνει το σωματικό βάρος και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία, με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως:

Καρκίνος, όπως ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού κ.α (Διαβάστε επίσης: Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο;)
Καρδιακές παθήσεις
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) (Διαβάστε επίσης: Ήξερες ότι και η ζάχαρη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;)
Διαβήτης τύπου 2

Ποια ποτά χωρίς ζάχαρη συνιστούν οι διαιτολόγοι;

Οι διαιτολόγοι συνιστούν μια σειρά μη ζαχαρούχων ποτών, για μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Τα ποτά  αυτά είναι τα ακόλουθα:

Ζεστά ροφήματα:

Γαλλικός καφές με γάλα, με λίγη κανέλα και ένα κουταλάκι φιστίκι σε σκόνη
Καφές latte ζεστός, με γάλα αμυγδάλου και λίγη σκόνη κακάο
Καφές με κάρδαμο και κανέλα
Καφές εσπρέσο χωρίς καφεΐνη, με μια σταγόνα εκχυλισματος βανίλιας
Μαύρο τσάι με μπαχαρικό πορτοκαλιού ή τσάι με φλούδα πορτοκαλιού και κανέλα
Τσάι με φρέσκα μέντα, λεμόνι, τζίντζερ και σπόρους μάραθου
Γάλα σόγιας με εκχύλισμα βανίλιας
Ζεστό τσαί chai με κανέλα, κάρδαμο και τζίντζερ
Τσάι κουρκουμά και φρέσκο χυμό λεμονιού
Τσάι από βότανα μήλου και κανέλα
Τσάι δυόσμου με τριμμένο τζίντζερ

Κρύα ροφήματα:

Παγωμένος καφές με γάλα αμυγδάλου και βανίλια, χωρίς ζάχαρη
Νερό με φρέσκο λεμόνι και φράουλες σε φέτες
Ανθρακούχο νερό με φρέσκο δυόσμο, φέτες αγγουριού και λίγο lime
Παγωμένο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη, με φρέσκα μέντα
Παγωμένο τσάι ιβίσκου με κατεψυγμένα σμέουρα ή βατόμουρα
Παγωμένο τσάι τζίντζερ με μέντα
Νερό με φέτες καρπουζιού και φύλλα μέντας
Ανθρακούχο νερό με λίγο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Παγωμένο τσάι από βότανα, όπως λεμόνι, μέντα ή βατόμουρα
Παγωμένο matcha latte σόγιας, με θρυμματισμένα σμέουρα

Tags
Back to top button