Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε πέσει θύμα ransomware τον Ιούλιο και τώρα με νέα ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαρροή σε παράνομους ιστότοπους αρχείων και εγγράφων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα φυσικών προσώπων με σκοπό τον εκβιασμό για την πληρωμή λύτρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαρροή χαρακτηρίζεται μικρή όσον αφορά τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη το τελευταίο διάστημα και με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παγκοσμίως, δέχτηκε κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά του συστήματα με την αποστολή κακόβουλου λογισμικού τύπου ransomware. Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν όνομα, επώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση φυσικών προσώπων, τα οποία περιέχονταν ως επί το πλείστον σε διοικητικά έγγραφα, κάποια εκ των οποίων ήταν αναρτητέα εκ του νόμου στο διαδίκτυο (Διαύγεια).
Ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να επαναφέρει τα συστήματά του σε κανονική λειτουργία. Προειδοποιώντας τους επιτήδειους και όποιους εκμεταλλευτούν αυτά τα έγγραφα, τονίζει πως “η αναδημοσίευση των παραπάνω εγγράφων και αρχείων σε νόμιμες ιστοσελίδες συνιστά παράνομη επεξεργασία και διώκεται ποινικά βάσει το άρθρου 38 του Ν.4624/2019”.