Έωλη, χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας την κατηγορία ότι τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης θα προκαλέσουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση.
Απαντώντας στα σχόλια της τομεάρχη Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, για τη νέα Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι τα μέτρα του Αναπτυξιακού Σχεδίου δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά αποσκοπούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας κατ' αρχάς το ζήτημα της αύξησης της απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας, παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.
Με τη δημιουργία απασχόλησης, αναφέρουν, επιτυγχάνονται τρεις συγχρόνως στόχοι: ενισχύονται οι επιχειρηματικές πωλήσεις και η ζήτηση, αποτρέπεται η «αιμορραγία εγκεφάλων» στο εξωτερικό και αποκαθίσταται η βαθιά διαταραγμένη κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, το Αναπτυξιακό Σχέδιο προκρίνει ως βασικούς πυλώνες του τη στήριξη της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και των επιχειρηματικών αλυσίδων παραγωγής προϊόντων υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου και προστιθέμενης αξίας.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «επίσημη παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου δεν έχει κάνει το υπουργείο και η διαρροή που έγινε στον Τύπο συνοδεύτηκε με τον χαρακτηρισμό του "ανολοκλήρωτου". Εξ ου και η κατηγορία της κ. Μπακογιάννη ό,τι έρχεται με καθυστέρηση. Όμως, τι είδους κριτική μπορεί να ασκήσει κάποιος σε ένα ανολοκλήρωτο ακόμη Αναπτυξιακό Σχέδιο, αν όχι κριτική που γίνεται με "πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο"; Σύνεση και σωφροσύνη όφειλαν να επιβάλλουν στην κ. Μπακογιάννη υπομονή, μέχρι να μελετήσει το πλήρες Σχέδιο και όχι να εκτοξεύει "στο πόδι" βεβιασμένες προχειρολογίες και αβάσιμους αφορισμούς».
Αναφέρουν, τέλος, ότι «η κατηγορία ό,τι τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης του Αναπτυξιακού Σχεδίου θα προκαλέσουν μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι εντελώς έωλη για τον απλό λόγο: πέρα από τη σχετική αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων που κάνει το ίδιο το Σχέδιο στα μέτρα του, η πιο απλή απάντηση είναι το γεγονός ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Σόιμπλε έθεσαν βέτο στα εν λόγω μέτρα. Αν υπήρχε σοβαρή επιβάρυνση, τότε οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν στα μέτρα αυτά του Σχεδίου θα ήταν οι πιστωτές της χώρας (μάρτυρας οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις απαιτήσεις τους για νέα δημοσιονομικά μέτρα)».
«Η κυρία Μπακογιάννη», ανέφεραν τα ίδια στελέχη, «επαναλαμβάνεται χωρίς σοβαρότητα και ψυχραιμία. Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν σε σημαντική αποεπένδυση, μια συνθήκη που επιδιώκουμε να αντιστρέψουμε, με εντατική δουλειά και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προσελκύει τα απαραίτητα κεφάλαια για την αναζωογόνηση της οικονομίας».
Όσον αφορά στις αναφορές στο ΕΣΠΑ υπογραμμίζουν πως «όταν η αξιωματική αντιπολίτευση καταστροφολογούσε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, η χώρα κατατασσόταν πρώτη στην απορρόφηση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Κι αυτό, όταν ο σχεδιασμός που ακολουθήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ελλιπής, χαρακτηρίστηκε από αποσπασματικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις από πελατειακή λογική, με εντάξεις έργων που ξεπερνούσαν τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό κατά 6 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, δηλαδή, μας κληροδοτήθηκε ένα εν δυνάμει νέο δημόσιο χρέος που θα έφτανε το ύψος ενός ετήσιου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εμείς καταφέραμε να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα. Έτσι δεν χάθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι και δεν επιβαρύνθηκε ο εθνικός προϋπολογισμός».
Σχετικά με τα "προβλήματα" στην ενεργοποίηση-απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που ανακάλυψαν οι επικριτές μας, σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου, φυσικά διαψεύστηκαν παταγωδώς και πάλι, καθώς η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ κατέγραψε ρεκόρ απόδοσης το 2016, αφού ανήλθε σε ποσοστό 11,35%, ξεπερνώντας σημαντικά το στόχο του 7%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πέτυχε 8 φορές καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ από ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.
«Αν τα παραπάνω δεν πείθουν σχετικά με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα, η μελέτη του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αρκεί. Στόχος είναι η παραγωγή επενδύσεων 11 δισ. ευρώ περίπου έως το 2023, δηλαδή 1,8 δισ. ετησίως. Στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις. Έως τις αρχές Μαρτίου είχαν υποβληθεί και παρέμεναν ενεργά 707 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αποτελούν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, καθώς αφορούν μόνο στα 4 από τα 8 καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και στον ένα από τους δύο κύκλους που θα προκηρύσσονται κάθε χρόνο, για όλη τη διάρκεια του νόμου, για κάθε καθεστώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο 3908/2011 ο αριθμός των υπαγωγών στην τετραετία 2011-2015 ήταν συνολικά 1.270», επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ οι ίδιοι κύκλοι.
Για το θέμα της μείωσης φορολογίας υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αναφέρει, πολλές φορές, ότι εργάζεται για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου. Κι αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς θα ενισχύεται ανάπτυξη. «Δεν στηρίζουμε ωστόσο ένα μοντέλο ανταγωνιστικότητας μέσω των χαμηλών φόρων, διότι οι φόροι χρηματοδοτούν ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος». σχολιάζουν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας: «δυστυχώς, η κυρία Μπακογιάννη εξακολουθεί να παραμένει αμετανόητα εγκλωβισμένη σε μία στρατηγική μεμψίμοιρης και μίζερης αντιπολίτευσης αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα».