Πρωτοβουλία διαλόγου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αναλαμβάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με σκοπό οι προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά να είναι όχι μόνον τεκμηριωμένες προς όφελος του αγροτικού κόσμου, αλλά και προϊόν ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.
Η ΚΑΠ έχει υποστεί διάφορες μεταρρυθμίσεις, εκ των οποίων η τελευταία αποφασίστηκε το 2013 και εφαρμόστηκε το 2015.
Έκτοτε έχει μεταβληθεί σημαντικά το περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση, που σε συνδυασμό με νέες προκλήσεις όπως το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα, επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευσή της προκειμένου να καταστεί δικαιότερη και πιο συνεκτική με άλλες πολιτικές της ΕΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της ΕΕ για το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί διαβούλευση διάρκειας 3 μηνών στη βάση ενός ερωτηματολογίου για τον απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης αυτής θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και θα παρουσιαστούν σε δημόσια διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2017.
Το υπουργείο, λοιπόν, καλεί πολιτικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς φορείς, αλλά και επιμέρους συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους έως τις 15 Μαϊου. Η δήλωση συμμετοχής στην ομάδα εργασίας και στο διάλογο θα γίνει αποκλειστικά στο email:
Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως έχουν αποτυπωθεί έως σήμερα είναι μεταξύ άλλων: η σύγκλιση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και η άρση των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει η διατήρηση της ιστορικότητας, η διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στο αγροτικό επάγγελμα, η αλλαγή του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, με τρόπο που να εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα τις εθνικές πολιτικές αγροτικών προϊόντων και η διαχείριση κρίσεων και οι κατευθύνσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην μετά το 2020 εποχή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ