Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

CTA-102: Διαστημικά ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ…

Ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών επιστημόνων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1965 για τα σήματα της μυστηριώδους πηγής CTA-102, που έφταναν από το Διάστημα.

Οι Σοβιετικοί ραδιοαστρονόμοι επέμεναν ότι τα σήματα πιθανώς να προέρχονταν από πομπό, τον οποίο χειρίζονταν λογικά όντα ενός άλλου πλανήτη, που είχαν αναπτύξει υπερπολιτισμό, ενώ οι Αμερικανοί υποστήριζαν ότι τα στοιχεία, που είχαν προκύψει από δικές τους παρατηρήσεις, απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως, άσχετα με το ποιος είχε δίκιο ή άδικο, το όλο θέμα, που προσέλκυε εντόνως το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, αποδεικνυόταν ύψιστης σημασίας, καθώς τα σήματα που λάμβαναν στη Γη οι επιστήμονες το 1965, είχαν εκπεμφθεί πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Είχαν εκπεμφθεί, όταν ακόμα βασίλευαν τα μαμούθ στον πλανήτη μας.

Η απόσταση που χωρίζει τη Γη από την πηγή CTA-102 είναι πραγματικά τεράστια. Οι Σοβιετικοί την είχαν υπολογίσει στα πέντε εκατομμύρια έτη φωτός, ενώ οι Αμερικανοί την είχαν υπολογίσει σε ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά μας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έλεγαν ότι η πηγή CTA-102 παρακολουθούνταν στενά και από τα αμερικανικά παρατηρητήρια του όρους Wilson και Palomar και δημοσίευσαν στοιχεία, βάσει των οποίων και αφού ανέλυσαν το φάσμα της ακτινοβολίας της πηγής, η CTA-102 βρισκόταν σε απόσταση από τη Γη μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός.

Αλλά, για να αποσταλεί σήμα σε μια τέτοια ασύλληπτη απόσταση, θα απαιτούνταν ενέργεια τρομακτικής ισχύος, την οποία δεν ήταν δυνατόν να διαθέτουν τα «λογικά όντα», που φαντάζονταν οι Σοβιετικοί. Ή μήπως τη διέθεταν;

Ο Δρ. John D. Wyndham, ραδιοαστρονόμος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, τόνισε ότι κατά τους υπολογισμούς του, θα χρειαζόταν η ενέργεια 13 τρισεκατομμυρίων ήλιων για τη μετάδοση παρόμοιων ραδιοσημάτων. Επίσης, παραδέχτηκε ότι αδυνατούσε να καταλάβει ποιου είδους πολιτισμός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

Παρόμοιο σκεπτικισμό εξέφρασε και ο Δρ. Maarten Schmidt, του Αστεροσκοπείου του Palomar, ο οποίος εξέθεσε τον ακόλουθο απλό συλλογισμό: «Η πηγή CTA-102 εκπέμπει φως, δηλαδή είναι αστέρας, κατά συνέπεια είναι θερμός αστέρας, άρα είναι αφύσικο να κατοικείται».

Ένας άλλος εξέχων Αμερικανός επιστήμονας, ο Δρ. Allan Sandage, τόνισε ότι οι Σοβιετικοί υπέπεσαν σε σφάλμα, όταν υπολόγισαν την απόσταση της ζώνης, που εξέπεμπε τα ραδιοκύματα.

Σύμφωνα με τους αμερικανικούς υπολογισμούς, τα εν λόγω σήματα προέρχονταν από αστέρα εκτός του Γαλαξία μας.

Παρόλα αυτά, οι Σοβιετικοί επέμεναν. Ο καθηγητής Gennady Sholomitskii δήλωσε στη Μόσχα ότι τα συμπεράσματα των Αμερικανών δεν απέκλειαν την πιθανότητα ότι τα λαμβανόμενα σήματα προέρχονταν από πηγή, ελεγχόμενη από λογικά όντα.

Το σοβιετικό ραδιοτηλεσκόπιο του Pulkovo, που ήταν το μεγαλύτερο της εποχής τους, ήταν επιφορτισμένο με το καθήκον να παρατηρεί στενά την πηγή CTA-102 και οι Σοβιετικοί σκόπευαν να το εφοδιάσουν άμεσα με επιστημονικά όργανα υψηλότατης ευαισθησίας.

Ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία για την ύπαρξη εξωγήινων όντων, τα οποία εξέπεμπαν στη Γη ραδιοσήματα από την εποχή των μαμούθ ακόμα, ήταν ο καθηγητής Nikolai Kardashev. O Kardashev δήλωσε κατηγορηματικά στους δημοσιογράφους, που τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις, ότι ήταν βέβαιος για την ύπαρξη εξωγήινων πλασμάτων, που προσπαθούσαν από την εποχή των μαμούθ να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Nikolai Kardashev πρότεινε να συνεργαστούν όλοι οι επιστήμονες του κόσμου, ώστε να λυθεί το μυστήριο του καλέσματος που ερχόταν από το Διάστημα. Βέβαια, εξήγησε πως τα αποθέματα ενέργειας της Γης θα έπρεπε να είναι κατά δεκάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα, προκειμένου «να κατευθύνουμε δέσμη κυμάτων εκεί από όπου μας καλούν».

Σύμφωνα με τους Σοβιετικούς επιστήμονες, τα ραδιοκύματα της πηγής CTA-102 δεν εκπέμπονταν από ουράνιο σώμα, αλλά από τεχνητό πομπό. Η τεράστια ενέργεια, που απαιτούνταν για την εκπομπή τους, προϋπέθετε ότι το κέντρο τηλεπικοινωνιών του Άγνωστου Κόσμου δημιουργήθηκε από υπερπολιτισμό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 15/04/1965…

Tags
Back to top button