Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

CRYSTAL METH: Εθισμένοι στα ναρκωτικά οι ναζί

Δεν ήταν μόνο η φλογερή ρητορική του Χίτλερ που κρατούσε σε εγρήγορση τον πιστό στρατό του που αιματοκύλισε την Ευρώπη. Ήταν και τα εκατομμύρια των χαπιών Pervitin, που μοίραζαν οι στρατιωτικοί γιατροί. Η γνωστή μας μεθαμφεταμίνη ή crystal meth. 

Ακόμα κι ο ίδιος ο Χίτλερ έκανε χρήση, ενδοφλέβια μάλιστα, με τη συνδρομή του γιατρού του Θίοντορ Μόρελ. Περισσότερα από 200.000.000 χάπια στοιβαγμένα σε κιβώτια της Βέρμαχτ κρατούσαν «σε εγρήγορση» το στρατό από το 1939 έως το 1945. «Δεξαμενή σοκολάτας» έλεγαν τα χάπια οι ναζί, σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία Γερμανού στρατιώτη που επικαλείται η Daily Mail.

Η πραγματικότητα για πολλούς στρατιώτες των ναζί και τους πιλότους ήταν ένας εφιάλτης τοξικομανίας. Διότι παρά το γεγονός ότι το διεγερτικό επέτρεπε στους στρατιώτες να διατηρούνται για μεγάλη περίοδο σε υπερδιέγερση, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σοβαρές. Ζάλη, εφίδρωση, κατάθλιψη και παραισθήσεις. 

Υπήρξαν στρατιώτες που αυτοπυροβολήθηκαν, που πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια, που έγιναν ψυχωτικοί. Ήταν τέτοιες οι παρενέργειες που ακόμα κι ο Λεονάρντο Κόντι, ανώτατος αξιωματούχος υγείας του Τρίτου Ράιχ, θέλησε να περιορίσει τη χρήση του φαρμάκου, αλλά τελικά απέτυχε. 

Τον Μάιο του 1940, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας νεαρός στρατιώτης ονόματι Χάινριχ Μπολ έγραφε στους γονείς του από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Διαμαρτυρόταν για εξάντληση και ζητούσε pervitin. Ο Μπολ το 1972 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Έρευνα της Ενωσης Γερμανών γιατρών, εξάλλου, έδειξε ότι οι ναζί είχαν αναπτύξει κι ένα είδος κοκτέιλ κοκαΐνης-based, διεγερτικό για τους μαχητές της πρώτης γραμμής. Δοκιμάστηκε πρώτα σε τροφίμους στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Το φάρμακο, με την κωδική ονομασία D-IX, δοκιμάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σαχενχάουζεν, βόρεια του Βερολίνου, όπου οι φυλακισμένοι, αφού πήραν το φάρμακο, βάδισαν 70 μίλια δίχως μία στάση. 

Τον Ιανουάριο του 1942, μια ομάδα 500 στρατιωτών που περικυκλώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό προσπαθούσε να διαφύγει σε θερμοκρασίες κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. «Αποφάσισα να τους δώσω pervitin καθώς άρχισαν να ξαπλώνουν στο χιόνι και να θέλουν μόνο να πεθάνουν», έγραφε ο ιατρικός σύμβουλος της μονάδας. «Μετά από μισή ώρα οι άνδρες άρχισαν αυθόρμητα να αναφέρουν ότι αισθάνονταν καλύτερα. Άρχισαν να παρελαύνουν, ομαλά και πάλι». 

Το σχέδιο ήταν να δοθεί το φάρμακο σε όλους τους στρατιώτες του Ράιχ που κατέρρεε, αλλά η εισβολή στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944, σε συνδυασμό με τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, ανέβαλε τη χορήγηση. 

Tags
Back to top button