Η Μήλος, το νησί με τα καταγάλανα νερά, όπου αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη, στην πραγματικότητα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα ελληνικά νησιά που έχουν γίνει δημοφιλή και πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Skinopi Lodge, στη Σκινωπή της Μήλου
Οι όμορφες παραλίες του νησιού, αλλά και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ανταγωνίζονται επάξια την Πάτμο, την Αντίπαρο και την Σαντορίνη και η Μήλος είναι «εκείνο το ανέγγιχτο ελληνικό νησί που όλοι ψάχνουν», γράφει στο διθυραμβικό αφιέρωμά της για το αιγαιοπελαγίτικο νησί η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Eleni Gage, κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη (Nick Gage), στην «Βίβλο του Τουρισμού», την αμερικανική έκδοση του περιοδικού Condé Nast Traveller.
Η δημοσιογράφος λατρεύει την Ελλάδα και όταν παντρεύτηκε το 2010 τον Εμίλιο, έναν Αμερικανό με καταγωγή από την Νικαράγουα, φρόντιζε να επισκέπτεται συχνά την χώρα καταγωγής της. Το ζευγάρι ταξίδεψε στη Σαντορίνη, στη Χίο, την Ύδρα και στην Πελοπόννησο αλλά ανακάλυψε τη Μήλο, μόλις πέρυσι την άνοιξη, όταν η δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από την Τατιάνα Μπλάτνικ, σύζυγο του Νικόλαου, γιου του πρώην βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου.
Η Μπλάτνικ ανέφερε στην Gage πως πήγε ταξίδι του μέλιτος στη Μήλο και μαγεύτηκε από τις ομορφιές του νησιού.
Η δημοσιογράφος περιγράφει πώς έψαξε με δυσκολία, μέσω φίλων της στον τουρισμό, να βρει κατάλυμα για να επισκεφθεί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά τη Μήλο. Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, καθώς την προειδοποίησαν ότι τα λίγα ξενοδοχεία του νησιού θα είναι ήδη κλεισμένα. Όμως, ο επιμένων νικά! Η Gage βρήκε τελικά δωμάτιο στο Milos Breeze, ένα κατάλυμα 23 δωματίων με υπέροχη θέα στον ωκεανό, κήπους με αρωματικά βότανα και μια
τεράστια πισίνα!
Ένα πρωί η οικογένεια επισκέφθηκε την παραλία Σαρακήνικο, που πήρε το όνομά της από τους Σαρακηνούς πειρατές. Κάτω από τα λευκά βράχια έκρυβαν τις βάρκες τους για να μη γίνουν αντιληπτοί. Καθώς τα δύο παιδιά της πλατσούριζαν στα καταγάλανα νερά, εκείνη έσκυψε και ψιθύρισε στον σύζυγό της: «Εδώ θα έπρεπε να είχε γυριστεί το Game of Thrones».
Με περισσότερες από 70 υπέροχες παραλίες, αρχαία μνημεία και πολύ καλό φαγητό, «γιατί η Μήλος δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα;», αναρωτιέται η δημοσιογράφος. Η οικονομική κρίση του 2008, που άφησε πολλά ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες, ημιτελή, είναι η κύρια αιτία που το νησί δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί τουριστικά, απαντούν οι ντόπιοι στην Gage.
Παραλία Σαρακήνικο, στο βόρειο τμήμα του νησιού
Μετά το Milos Breeze, η δημοσιογράφος με την οικογένειά της κατέλυσε στο Skinopi Lodge, ένα προσεγμένο κατάλυμα με θέα την θάλασσα κοντά στο ομώνυμο χωριό. Με ένα ταχύπλοο και με ξεναγό την ιδιοκτήτρια του καταλύματος, η παρέα είδε την Μήλο από την θάλασσα, κολύμπησε στην «Καλογριά», την παραλία όπου οι ψαράδες είδαν το φάντασμα μιας καλόγριας και περιηγήθηκε στα σπήλαια, τα οποία χρησιμοποιούσαν για κρυψώνες οι πειρατές, ώστε να στήσουν ενέδρα στα ανυποψίαστα πλοία που περνούσαν από την περιοχή.
Η Μήλος είναι έτοιμη να δεχθεί επισκέπτες από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά η καλύτερη περίοδος είναι τον Ιούνιο και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, όταν το νησί δεν θα έχει ακόμα πολύ κόσμο. Τα περισσότερα μικρά ξενοδοχεία υπάρχουν στην Πολλώνια, ένα γραφικό ψαροχώρι, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, αλλά βέβαια και σε άλλα μέρη της Μήλου.
Καλό φαγητό ο επισκέπτης θα ανακαλύψει σε όλη τη Μήλο. Οι ιδιοκτήτες στις ταβέρνες μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές με κύριο πιάτο τα ψαρικά, μεζέδες αλλά και λαγό στιφάδο. Για όσους θέλουν να επισκεφθούν και ένα δεύτερο νησί κατά την παραμονή τους στη Μήλο, συχνά πραγματοποιούνται εκδρομές στη γραφική, γειτονική Κίμωλο.