Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να «σπάσει τη σιωπή του» και να μιλήσει, μετά από πολλές ημέρες που «σέρνεται» το σκάνδαλο των διαρροών στην Cambridge Analytica.
Όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Bloomberg, ο «μίστερ Facebook» θα μιλήσει δημοσίως για το πώς διέρρευσαν εκατομμύρια λογαριασμοί στην εταιρεία, την ίδια στιγμή που έχει δεχθεί προσωπική κλήση από το αμερικανικό Κογκρέσο για εξηγήσεις.
Η δημόσια τοποθέτηση του Ζούκερμπεργκ είναι δεδομένο ότι θα γίνει, ωστόσο δεν έχει αποκαλυφθεί ο χρόνος και ο τόπος. Το μεγάλο ερωτηματικό που τίθεται να καλύψει με τις εξηγήσεις του ο μίστερ Facebook, είναι το πώς η εταιρεία του διαχειρίστηκε τα δεδομένα της κατά την προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Η μετοχή της Facebook στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της, την Τετάρτη ωστόσο παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, καθώς η αξία της μετοχής «τσίμπησε» προς τα πάνω σε ποσοστό λίγο μικρότερο από το 1%.
Ο Ζούκερμπεργκ έκρινε ως κατάλληλη στιγμή να βγει και να μιλήσει, καθώς η μικρή ανάκαμψη της μετοχής του Facebook δείχνει μία τάση στήριξης από τον κόσμο, ωστόσο οι απώλειες ήταν ήδη μεγάλες και όσο αυτή η ιστορία σέρνεται και κυκλοφορούν διάφορά για την ασφάλεια των λογαριασμών, η ζημιά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Το χρονικό του σκανδάλου
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που έχουν δει το φως τις τελευταίες μέρες, μια εταιρεία ονόματι Global Science Research άντλησε πληροφορίες που σχετίζονταν με πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook και κατόπιν πούλησε τα προσωπικά αυτά δεδομένα στην Cambridge Analytica.
Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή, μέσω ενός περίπλοκου αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της (και κατοπινοί πληροφοριοδότες του σκανδάλου) χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εκτενή προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.
Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica (όπως ο Στιβ Μπάνον) με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» για να κερδίσουν ψήφους.
Το σκάνδαλο διαθέτει επίσης και άλλες, πιο σκοτεινές πτυχές, αφού ο ένας από τους δημιουργούς του συστήματος άντλησης των πληροφοριών φέρεται να είχε σχέσεις με τη Ρωσία (η οποία είναι εξάλλου και χώρα καταγωγής του) και να είχε λάβει πολλές επιχορηγήσεις από το Κρεμλίνο για σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο κλάδο της ψυχολογίας και των social media.