Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδεύεται από τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον σύμβουλό του Στέλιο Πέτσα που είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων που προβλέπεται στο σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχουν καταρτίσει στη ΝΔ.
Στο γαλάζιο επιτελείο του θεωρούν ότι στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε «θα γίνει μια πιο τεχνική συζήτηση» που θα είναι «σαφώς πιο δύσκολη» από εκείνη που έγινε με την καγκελάριο Μέρκελ.
Τι συζήτησε ο Κυριάκος με τη Μέρκελ για τις εκλογές
«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η λύση του προβλήματος της χώρας». Με τη φράση αυτή που επανειλημμένα έχει χρησιμοποιήσει σε ομιλίες τους στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ωριαίας διάρκειας συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της (CDU) στο Βερολίνο.
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει κι εδώ τα ίδια ακριβώς που λέει στην Ελλάδα», σχολίαζαν υψηλόβαθμες γαλάζιες πηγές που είχαν γνώση των όσων διημείφθησαν τόσο κατά το 20λεπτο της κατ΄ ιδίαν επαφής που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Μέρκελ όσο και στη 40λεπτη συζήτηση που είχαν παρουσία αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.
Όπως δήλωσε και δημοσίως, επισημαίνοντας ότι «η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το επιτελείο, «είπε στην κυρία Μέρκελ ότι είναι υπερβολικό να μας ζητούν τέτοια μέτρα».
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης και της Άνγκελα Μέρκελ στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Και, όπως λένε συνεργάτες του, «αυτό έχει ζητήσει εδώ και καιρό να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας». Αυτό είναι το πρώτο από τα τρία σενάρια με βάση τα οποία κάνουν τους σχεδιασμούς τους στο γαλάζιο επιτελείο. Το δεύτερο σενάριο είναι «να προκηρυχθούν εκλογές επειδή δεν θα αντέξουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσουν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από το Μαξίμου». Και ένα τρίτο –το χειρότερο- σενάριο που εξετάζουν είναι «να σέρνεται η χώρα μέχρι καλοκαίρι».
Ο αρχηγός της ΝΔ θέτει ως απώτατο όριο για να κλείσει η αξιολόγηση με τη μικρότερη δυνατή βλάβη για τα συμφέροντα της χώρας την 20ή Φεβρουαρίου. Και εφόσον χαθεί και αυτό το ορόσημο από το περιβάλλον του προαναγγέλλεται εντονότατη αντίδραση. Στο ερώτημα για το τι μορφή θα λάβει αυτή η αντίδραση, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. «Ας περιμένουμε ω τις 20 Φεβρουαρίου και μετά θα δούμε», είναι η σιβυλλική απάντηση την οποία δίνουν. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί στην κριτική μας», προσθέτουν.
«Υπάρχει μια μεγάλη κόπωση»
Πάντως, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των επαφών που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο, συνεργάτες του δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το κλίμα που επικρατεί στη γερμανική πρωτεύουσα. Ιδίως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με βουλευτές του CDU στην Budestag. «Η κατάσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη για την Ελλάδα», σημείωναν γαλάζιες πηγές. «Υπάρχει μια μεγάλη κόπωση», διαπίστωναν.
Η διαπίστωση αυτή, που συνδυάζεται και με την πεποίθηση του επιτελείου του ότι «υπάρχουν πολλές φωνές ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που λένε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη», ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε στην κυρία Μέρκελ ότι «για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη». Και συμπλήρωσε: «Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».
«Γαλάζιοι» αξιωματούχοι, εξάλλου, εκφράζουν απορία για τη στάση που τηρεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο πρωθυπουργός. «Όταν βλέπουμε κυβερνητικούς βουλευτές να λένε για δραχμή και να μην αποδοκιμάζονται, αυτό μπορεί να προβληματίζει για το τι σκέφτεται και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», σχολιάζουν.