Σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες Κυριακή έρευνες για να βρεθεί πλεούμενο που είχε αναχωρήσει από τη Βενεζουέλα για το Τρινιδάδ και Τομπάγκο με τουλάχιστον εννέα επιβαίνοντες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες διάσωσης.
Αρκετά πλεούμενα κάνουν παράνομα δρομολόγια από τη μια χώρα στην άλλη, που απέχουν κάπου εκατό χιλιόμετρα, μεταφέροντας κυρίως παράτυπους μετανάστες που θέλουν να βρουν δουλειά στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα, που επιδεινώνουν οι κυρώσεις –κυρίως αμερικανικές– με απώτερο σκοπό την εκδίωξη του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Ορισμένοι πάνε εκεί για να αγοράσουν προϊόντα και τρόφιμα σε φθηνότερες τιμές.
Το σκάφος που αγνοείται απέπλευσε την Παρασκευή και αναμενόταν να φθάσει στη Γουίρια (βορειοανατολικά) το Σάββατο, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Συγγενής ενός από τους επιβάτες ειδοποίησε τις αρχές την ίδια ημέρα και άρχισαν έρευνες χθες.
Δεν υπήρχε κανένα νεότερο χθες το βράδυ.
Σύμφωνα με έναν κάτοικοι στη Γουίρια, στο σκάφος αυτό επέβαινε οικογένεια που είχε πάει να κάνει προμήθειες στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο ενόψει των Χριστουγέννων και επέστρεφε με «τρόφιμα και παιγνίδια».
Από το 2018, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια στη συγκεκριμένη ζώνη. Τον Δεκέμβριο του 2020, περίπου τριάντα άνθρωποι πέθαναν όταν ναυάγησε πλεούμενο που είχε αναχωρήσει μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες από τη Γουίρια.
Δεν είναι σπάνιο τα πλεούμενα να παραφορτώνονται και τα ατυχήματα είναι πολλά.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΟΗΕ, κάπου 5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας (επί συνόλου πληθυσμού 30 εκατ.) έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αυτή από το 2015. Περίπου 25.000 επέλεξαν ως προορισμό το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, αρχιπέλαγος 1,3 εκατ. κατοίκων, όπου οι αρχές λένε πως έχουν καταγράψει την άφιξη 16.000 πολιτών της Βενεζουέλας.