Πως ένα υπερσύγχρονο πλοίο που ήταν εξοπλισμένο με την καλύτερη τεχνολογία της εποχής εκείνης, ο Τιτανικός, θα μπορούσε να έχει βυθιστεί από ένα απλό παγόβουνο;
Αποδεικνύεται ότι υπήρχαν διάφοροι, άλλοι παράγοντες, εκτός από το τεράστιο κομμάτι του πάγου που οδήγησαν το πλοίο στην καταστροφή και τόσους ανθρώπους στον θάνατο.
Μερικά από αυτά:
Μια πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην δεξαμενή των καυσίμων του Τιτανικού.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος Senan Molony ερευνά την ιστορία του Τιτανικού εδώ και 30 χρόνια και πρόσεξε στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από το ταξίδι του πλοίου, ότι ο λόγος για το ναυάγιο μπορεί να ήταν μια φωτιά στην δεξαμενή καυσίμων του πλοίου.
Μάλιστα η φωτιά ξεκίνησε πριν ακόμα το πλοίο αποπλεύσει. Ο δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες του πλοίου είχαν ενημερωθεί για την πυρκαγιά και προσπάθησαν να το αποκρύψουν από τους επιβάτες.
Το κύτος του πλοίου είχε θερμανθεί αρκετά και έτσι όταν Τιτανικός χτύπησε το παγόβουνο, ο χάλυβας άνοιξε ένα τεράστιο χάσμα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο χάλυβας ζεσταίνεται σε τέτοιες θερμοκρασίες χάνει έως και το 75% της σκληρότητας του!
Δεν υπήρχε φεγγάρι
Αν εκείνη τη βραδιά είχε φεγγάρι, λόγω της αντανάκλασης, το παγόβουνο θα φωτιζόταν διαφορετικά και οι άνθρωποι της βάρδιας ίσως το είχαν παρατηρήσει λίγο νωρίτερα.
Ο Τιτανικός δεν μείωσε ταχύτητα
Παρά τις προειδοποιήσεις από άλλα πλοία, ο Τιτανικός δεν επιβράδυνε όταν εισήλθε στην «παγωμένη ζώνη», παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο το απαιτούσαν οι κανόνες ασφαλείας. Αν το τεράστιο πλοίο πήγαινε πιο αργά, θα είχε τη δυνατότητα να ελιχθεί και ίσως να αποφύγει την σύγκρουση.
Ο αξιωματικός γέφυρας ολιγώρησε!
Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι πριν φωνάζει για να αλλάξει πορεία το πλοίο , ο αξιωματικός περίμενε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χρόνος αρκετός για να γίνει η σύγκρουση μη αναστρέψιμη. Ο Τιτανικός θα πιθανώς να είχε χτυπήσει το παγόβουνο, αλλά μόνο με το εμπρός μέρος του, όπου και πάλι θα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές, όμως τα στεγανά του πλοίου θα του έδιναν τον απαραίτητο χρόνο να σωθούν αν όχι όλοι, πολλοί επιβάτες.
ΠΗΓΗ: gazzetta.gr