Είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς, ποιος είναι άραγε ο ασφαλέστερος τρόπος κλειδώματος της οθόνης του κινητού; Την απάντηση την δίνει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.
Υπάρχουν πια πολλοί τρόποι για να κλειδώσει κανείς το Android κινητό τηλέφωνο του, ποιος είναι, όμως, ο ασφαλέστερος; Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, η ασφαλέστερη επιλογή παραμένει το αξιόπιστο PIN ή ένας κωδικός πρόσβασης (password) που αποτελείται από αρκετούς χαρακτήρες. Ακολουθεί η μέθοδος κλειδώματος με σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ είναι έξυπνο να επιλέγει ο χρήστης έναν συνδυασμό και να μη βασίζεται, αποκλειστικά, μόνο σε μία μέθοδο.
Η ESET αξιολογεί τους βασικούς τρόποι κλειδώματος της οθόνης ως εξής:
- Κλείδωμα με μοτίβο: Αυτή η μέθοδος επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας σχηματίζοντας με το δάχτυλο ένα μοτίβο που είχατε δημιουργήσει. Θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί επιλογή ασφαλείας μεσαίου επιπέδου. Όσο πιο απλό είναι το μοτίβο τόσο πιο εύκολο είναι για κάποιον να το αντιγράψει αν βρίσκεται κοντά σας και παρακολουθεί τις κινήσεις σας. Έρευνα διαπίστωσε ότι απατεώνες κατάφεραν να αναπαράξουν το μοτίβο στο 64% των προσπαθειών που έκαναν (σχεδόν δύο στις τρεις), αφού το είδαν μόνο μία φορά. Το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι φορές που είδαν την κίνηση. Μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλεια επιλέγοντας τη ρύθμιση που ορίζει το μοτίβο να μην είναι ορατό και διαλέγοντας ένα πιο πολύπλοκο σχήμα.
- PIN/κωδικός: Αυτή είναι η μέθοδος που ζητά η κάρτα SIM όταν απενεργοποιήσετε τη συσκευή και την ενεργοποιήσετε ξανά. Πολλές εκδόσεις του Android θα σας επιτρέψουν να ορίσετε έναν απλό τετραψήφιο κωδικό, αλλά αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια θα πρέπει να επιλέξετε ένα PIN με περισσότερα νούμερα. Εάν θέλετε να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν κωδικό που θα περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες και θα αποτελείται τουλάχιστον από οκτώ ή περισσότερους χαρακτήρες. Είναι πιο δύσκολο να το θυμηθείτε και να το χρησιμοποιήσετε, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα μετανιώσετε που επιλέξατε την πιο ασφαλή μέθοδο.
- Μέθοδος του βιομετρικού κλειδώματος με τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος: Θεωρείται ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το κινητό σας. Τοποθετώντας το δάκτυλό σας στον αισθητήρα, η συσκευή θα ξεκλειδώσει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρεί πως είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος απατεώνας να προσπαθήσει να ξεκλειδώσει μία βιομετρική κλειδαριά, εντούτοις αυτό δεν είναι κάτι απίθανο. Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορεί να κλαπούν από μία φωτογραφία ή άλλες πηγές, να αναπαραχθούν ακόμη και με εκτυπωτή 2D και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για παραβίαση βιομετρικών κλειδαριών.
- Αναγνώριση Προσώπου: Αυτή η βιομετρική μέθοδος αναγνωρίζει το πρόσωπό σας και ξεκλειδώνει τη συσκευή σας. Βασίζεται στην κάμερα του κινητού σας και σε κάποιο λογισμικό. Η μπροστινή κάμερα σαρώνει μία εικόνα του προσώπου σας και μετά χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναγνώρισης για να επαληθεύσει ότι πρόκειται για το πρόσωπό σας. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από τη συσκευή σας και την ποιότητα της μπροστινής κάμερας. Αυτή η μέθοδος δεν είναι απαραίτητα ασφαλής και ένας απατεώνας μπορεί να την παρακάμψει χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία πορτραίτου σας.
- Ειδικά χαρακτηριστικά ανά κατασκευαστή: Μερικοί κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν ειδικά χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συσκευών τους. Αυτά ποικίλουν από τα διαφορετικά επίπεδα σάρωσης προσώπου μέχρι τη σάρωση της ίριδας του ματιού. Αυτή η τελευταία τεχνολογία χρησιμοποιεί μία υπέρυθρη λυχνία LED για να φωτίζει τα μάτια σας, ενώ μία ειδική κάμερα καταγράφει τα μοτίβα της ίριδας και το smartphone επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Πάντως, μία ομάδα «ηθικών» χάκερ (White Hat hackers) απέδειξε ότι είναι δυνατό να ξεγελαστεί το τηλέφωνο που προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα.