Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το ήξερες; - Γιατί στη Θεσσαλονίκη αποκαλούν τον άνεμο «Βαρδάρη»;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιον που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη να αποκαλεί τον άνεμο «Βαρδάρη».

700 περίπου χρόνια μ.Χ. σε εποχή Βυζαντινής αυτοκρατορίας εισβάλλουν στην κοιλάδα του Αξιού οι Μογγόλοι Βαρδάροι, με στόχο την εγκατάστασή τους, καλλιεργώντας εδάφη που τους παραχωρήθηκαν.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να αφομοιωθούν, ενώ ο ποταμός Αξιός λεγόταν τότε και Βαρδάρης και συγκεκριμένα στις σύγχρονες σλαβικές γλώσσες, ο ποταμός λέγεται Вардар Βαρδάρ. Έτσι έλεγαν και τον άνεμο που έπνεε και εξακολουθεί να πνέει στην περιοχή. Ο άνεμος έρχεται από τα Σκόπια  και περνά  από το άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά Πάικο και Μπέλες, και κάνει την εμφάνισή του αρκετές φορές μέσα στο χρόνο για να καθαρίζει και την ατμόσφαιρα.

Tags
Back to top button