Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως καυτερά φαγητά

Κάποιοι λατρεύουν να τρώνε καυτερά φαγητά και έχουν νομίμως μια spicy sauce στο χέρι. Άλλοι δεν τα αντέχουν. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ωστόσο, στο σώμα και το μυαλό σας όταν τρώτε καυτερά φαγητά; Όπως αποδεικνύεται, συμβαίνουν αρκετά! Τι λένε όμως οι ειδικοί για την κατανάλωση καυτερών φαγητών; 

1. Η καυτερή sauce θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σας δροσίσει

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φάτε μια καλοκαιρινή μέρα, αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να σας δροσίσουν, εξηγεί ο διατροφολόγος Kim Yawitz από το Μιζούρι.

Μερικά από τα μόρια που κάνουν το φαγητό καυτερό (όπως η καψαϊκίνη στις πιπεριές ή ο ισοθειοκυανικός αλκυλεστέρας στο αγριοράπανο) ενεργοποιούν τους αισθητηριακούς υποδοχείς στη γλώσσα σας, οι οποίοι ξεγελούν τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι έχετε φάει κάτι επικίνδυνα καυτό, εξηγεί.

«Καθώς το σώμα σας αντιλαμβάνεται τη θερμότητα από το πικάντικο φαγητό, αρχίζετε να ιδρώνετε, ο ιδρώτας τελικά εξατμίζεται και δροσίζει το δέρμα σας», λέει ο Yawitz.

2. Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος

Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι πρέπει να στραφείτε στην καυτερή σάλτσα σε μια θερμή ημέρα; Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, επισημαίνει ο Yawitz, κάτι που σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο και τελικά σας βοηθά να αισθάνεστε πιο ανανεωμένοι όταν ο καιρός είναι ζεστός.

3. Η καψαϊκίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Αλλά μερικές πιπεριές τσίλι μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι ενήλικες που έτρωγαν πιο συχνά πικάντικα τρόφιμα είχαν περίπου 13-14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που προτιμούσαν το φαγητό τους πιο ήπιο, επισημαίνει ο Yawitz.

4. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Η καψαϊκίνη επιβραδύνει την πέψη στην ανώτερη γαστρεντερική οδό, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά, λέει ο Yawitz. Σε μελέτες σε ζώα, τα τρωκτικά που έλαβαν δόσεις καψαϊκίνης συγκρίσιμες με το πόση ποσότητα θα μπορούσαν να φάνε οι άνθρωποι, κέρδισαν λιγότερο σωματικό λίπος με την πάροδο του χρόνου από τα τρωκτικά που δεν έλαβαν καψαϊκίνη (ακόμη και όταν έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων).

5. Τα καυτερά φαγητά θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την παχυσαρκία

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να ανεβάζουν ελαφρώς τον μεταβολισμό σας, αλλά η καυτερή σάλτσα δεν είναι ακριβώς μια θαυματουργή τροφή για απώλεια βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, οι ενήλικες που έτρωγαν τα πιο πικάντικα τρόφιμα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που δεν τα έτρωγαν τόσο συχνά.

«Πολλά πιθανότατα οφείλονται στην ποιότητα της διατροφής -υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να πασπαλίζουμε λίγη πιπεριά τσίλι σε ψητά λαχανικά και να τρώμε καυτερές φτερούγες κοτόπουλου με σως καθημερινά», λέει ο Yawitz.

6. Λίγο μπαχαρικό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η προσθήκη μιας επιπλέον δόσης καυτερής σάλτσας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη HDL (καλή χοληστερόλη) και χαμηλότερη LDL (κακή χοληστερόλη), σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, η οποία έδειξε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πικάντικων τροφών και της μείωσης των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, αναφέρει η διαιτολόγος και πιστοποιημένη ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη Sherri Berger. Η καψαϊκίνη στο τσίλι βρέθηκε ότι συνδέεται με βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης.

7. Τα καυτερά θα μπορούσαν να περιορίσουν τις λιγούρες

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καψαϊκίνη προάγει τον κορεσμό. Έτσι, μπορεί να υπάρχει λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό ή λιπαρό, μετά από ένα πικάντικο δείπνο, λέει η Berger.

8. Η ζέστη από τα καυτερά φαγητά πραγματικά σας κάνει να ιδρώνετε

Φανταστείτε ότι βυθίζετε τα nachos σας σε μια καυτερή σως. Νιώθετε αμέσως χάντρες ιδρώτα να στάζουν στο πρόσωπό σας. Τι συμβαίνει; Η καψαϊκίνη στέλνει σήματα στον εγκέφαλό σας ότι είστε ζεστοί. Το σώμα ενεργοποιεί τα συστήματα ψύξης του για να καταπολεμήσει τη ζέστη, εξηγεί ο Tanmeet Sethi, γιατρός και συγγραφέας. Ιδρώνεις και εξατμίζεις τη ζέστη, λέει.

9. Η γλώσσα σας μυρμηγκιάζει

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τσούζουν η γλώσσα και τα χείλη σας όταν τρώτε ή πίνετε κάτι καυτερό;

Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα προσκολλώνται σε νευρικούς υποδοχείς σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και ενεργοποιούνται ως απόκριση στη θερμότητα, εξηγεί η διαιτολόγος Vandana Sheth από το Λος Άντζελες.

10. Μπορεί να αρχίσει να «τρέχει» η μύτη σας

Τα καυτερά τρόφιμα μπορούν επίσης να διεγείρουν τους πνεύμονες και τα αγγεία να διαστέλλονται, γεγονός που προωθεί περισσότερη βλέννα και μπορεί να αρχίσει να «τρέχει» η μύτη σας, εξηγεί η Sheth.

11. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα

Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να οδηγήσουν σε καούρα, παλινδρόμηση και πόνο στο στομάχι, εξηγεί ο γιατρός Δρ Raj Dasgupta. Αυτό οφείλεται στο ότι η καψαϊκίνη μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφάγο, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω σε αυτόν, εξηγεί ο Dasgupta, γεγονός που επιδεινώνει τα συμπτώματα σε άτομα επιρρεπή σε παλινδρόμηση ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

12. Μπορεί να έχετε ανήσυχο ύπνο μετά από ένα πικάντικο δείπνο 

Η ταλαιπωρία από την κατανάλωση καυτερών τροφών το βράδυ μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο και να επιδεινώσει την ποιότητά του, λέει ο Dasgupta. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή το πικάντικο φαγητό μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ιστούς στο στόμα, το λαιμό και το γαστρεντερικό σωλήνα.

13. Τα καυτερά τονώνουν τη διάθεση

Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρούμενοι και ίσως ακόμη και μια αίσθηση συγκίνησης, εξηγεί ο διαιτολόγος Cesar Sauza.

14. Τα καυτερά μπορεί να κάψουν τον οισοφάγο σας

Οι γιατροί προειδοποιούν να μην συμμετέχετε σε προκλήσεις που περιλαμβάνουν κατανάλωση καυτερών τροφών με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης, όπως το «One Chip Challenge».

Η κλίμακα θερμικών μονάδων Scoville (SHU) χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της περιεκτικότητας σε καψαϊκίνη στα τρόφιμα. Έτσι οι πιπεριές έχουν μηδέν SHU ενώ η πιπεριά Carolina Reaper περιέχει έως και 2,2 εκατομμύρια SHU.

Αυτού του είδους οι προκλήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, αίσθημα ανεβασμένων παλμών της καρδιάς και επαναλαμβανόμενους εμετούς, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη του οισοφάγου, ακόμη και καρδιακές προσβολές.

Αντίδοτο το γάλα

Το γάλα βοηθά το στόμα σας να χειριστεί την καψαϊκίνη που προκαλεί το γνωστό αίσθημα καύσου από την κατανάλωση πικάντικων τροφών. Αυτή η ανακούφιση οφείλεται στην καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα.

Μια κανάτα με παγωμένο νερό δεν θα φέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση, ούτε τα εναλλακτικά ποτά με βάση τα φυτά. Η δροσιά του νερού μπορεί να φέρει μια στιγμή ηρεμίας, αλλά δεν περιλαμβάνει την καζεΐνη για την καταπολέμηση της θερμότητας των μπαχαρικών. Ενώ το νερό και άλλα ποτά διαχέουν την καψαϊκίνη και τη θερμότητά της όταν πίνονται, το λίπος του γάλακτος θα ανακουφίσει την περιοχή, ενώ θα απομακρύνει την αίσθηση καψίματος.

Και ναι, μπορείτε επίσης να γεμίσετε το πικάντικο πιάτο σας με άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος για γρήγορη ανακούφιση. Χωρίς αμφιβολία εξάλλου, τα πικάντικα φαγητά χρειάζονται συνοδεία γαλακτοκομικών. Είναι το τέλειο ζευγάρι.

 

 

Tags
Back to top button