Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το σημείο της Αθήνας που θυμίζει νησί – Αφωνοι οι δημοσιογράφοι διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων (εικόνες)

«Η Ακρόπολη είναι από εδώ». Αυτή είναι η οδηγία που δίνουν στους τουρίστες, που χάνονται στα στενά δρομάκια των Αναφιώτικων οι κάτοικοι της περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά δημοσίευμα του AFP αφιερωμένο στα Αναφιώτικα, τη μοναδική και ελάχιστα γνωστή γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας, όπως την χαρακτηρίζει.

Το AFP περιγράφει μια γειτονιά που θυμίζει ελληνικό νησί, με λευκά σπίτια, πανέμορφα παντζούρια και πόρτες που μοιάζουν με αυτά του Αιγαίου.

«Τα Αναφιώτικα έχουν πραγματική ιστορική αξία», λέει ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, κάτοικος της Πλάκας, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αρχιτεκτονική της εργατικής τάξης με κυκλαδίτικα στοιχεία, είναι σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο», προσθέτει.

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, το AFP, ταξιδεύει στην Ελλάδα του 1832, όταν η Αθήνα ήταν ερείπια μετά τον ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Βαυαρός πρίγκιπας Οθωνας για να αποκαταστήσει την πόλη με την πλούσια κληρονομιά, που είναι η πρωτεύουσα του κράτους, κάλεσε φημισμένους λιθοκτίστες από την Ανάφη, για να ανακατασκευάσουν την περιοχή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχτισαν μια γειτονιά που θύμιζε τα κυκλαδίτικα σπίτια τους σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πρωτεύουσας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη.

Η κίνηση ήταν τεχνικά παράνομη, αλλά η πολιτική αναταραχή που ακολούθησε με την εκδίωξη του Οθωνα το 1862 και η ξέφρενη αστικοποίηση της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησαν τα Αναφιώτικα ανεπηρέαστα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η ειρωνεία είναι πως αυτό που κάποτε ήταν παράνομο τώρα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας που προστατεύεται με υπερηφάνεια από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Τα σπίτια είναι μικρά σε μέγεθος, περιφραγμένα από κήπους και προστατεύονται από αυστηρές οδηγίες αποκατάστασης.

«Δεν είναι εύκολο να ζεις εδώ», δηλώνει η Αλεξάνδρα Κατσουράνη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της επιτροπής τοπικής κληρονομιάς.

«Οχι μόνο πρέπει να συμμορφωνόμαστε με αυστηρούς κανονισμούς, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στις προσπάθειες να μετατραπεί η περιοχή σε ενοικιάσεις Airbnb», αναφέρει.

Tags
Back to top button