Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Αυτό είναι τo μεγαλύτερο και παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο (βίντεο)

Στις 12 Φεβρουαρίου 1955, η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης καθιέρωσε με διάταγμα το Επιστημονικό-Ερευνητικό Πεδίο Δοκιμών Nο.5, στο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν

Το πεδίο δοκιμών εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου του 1955 και από εκεί εκτοξεύθηκε τον Μάιο του 1957 ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στον κόσμο, ο R-7, σχεδιασμένος από τον Ρώσο μηχανικό Σεργκέι Κορολιόφ.

Σύντομα το πεδίο δοκιμών επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει εγκαταστάσεις εκτόξευσης για διαστημικές πτήσεις.

Το Μπαϊκονούρ κατασκευάστηκε κρυφά και ολοκληρώθηκε σε πολύ στενό χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο.

Το κοσμοδρόμιο καταλαμβάνει μια έκταση 6.717 τ. χλμ. Από εκεί έχουν γίνει περίπου 5.000 εκτοξεύσεις πυραύλων και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες στα 65 χρόνια λειτουργίας του.

Από το Μπαϊκονούρ αναχώρησαν πολλές ιστορικές πτήσεις: ο πρώτος λειτουργικός διηπειρωτικός πύραυλος, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, Σπούτνικ 1, στις 4 Οκτωβρίου 1957, η πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση από τον Γιούρι Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου 1961 και η πτήση της πρώτης γυναίκας στο διάστημα, της Βαλεντίνα Τερεσκόβα, το 1963. 

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα συνέχισε να λειτουργεί από το Μπαϊκονούρ, υπό την αιγίδα της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Το 1995, η πόλη που περιβάλλει το διαστημικό κέντρο μετονομάστηκε σε Μπαϊκονούρ.

Το 1994 η Ρωσική Ομοσπονδία και το Καζακστάν σύναψαν συμφωνία για την μίσθωση του κοσμοδρομίου, διάρκειας 20 ετών. Το 2004 η μίσθωση του αεροδρομίου παρατάθηκε έως το 2050.

Tags
Back to top button