Την πρώτη πανοραμική εικόνα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε με επιτυχία ο κινεζικός δορυφόρος Chang'e-4 πριν από μία εβδομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA).
Η πανοραμική εικόνα ελήφθη από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του Chang'e-4 και εστάλη στη Γη μέσω του δορυφόρου Queqiao που βρίσκεται σε τροχιά περίπου 455.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, οι επιστήμονες της CNSA πραγματοποιούν ήδη τις πρώτες αναλύσεις του περιβάλλοντος του Chang'e-4 βάσει των εικόνων που αποστέλλει ο δορυφόρος.
Το Chang'e-4 προσεληνώθηκε με επιτυχία στην «Luna Incognita» στις 3 του Γενάρη και την επόμενη κιόλας μέρα «απελευθέρωσε» στην αθέατη πλευρά της Σελήνης το ρομποτικό όχημα Yutu 2, ώστε να ξεκινήσει τη συλλογή δεδομένων.
Το Yutu 2, που διακρίνεται στην παρακάτω πανοραμική εικόνα, έχει έξι ανεξάρτητης κίνησης τροχούς και μπορεί να ταξιδέψει έως και 200 μέτρα την ώρα. Το όχημα μπορεί να ανέλθει σε κλίσεις έως 20 μοιρών και να ξεπεράσει εμπόδια μεγέθους έως και 20 εκατοστών.
Σημειώνεται ότι το ρομποτικό όχημα είχε εισέλθει σε κατάσταση αδράνειας τις περασμένες μέρες, προκειμένου να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες της «σεληνιακής ημέρας», που διαρκεί πολλές γήινες μέρες και μπορεί να εκτοξεύσει τον υδράργυρο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Όπως φαίνεται όμως τώρα, το Yutu 2 ξύπνησε και είναι έτοιμο για...δράση, συλλέγοντας δεδομένα από την ανεξερεύνητη και μέχρι πρόσφατα απάτηση πλευρά της Σελήνης.