Το 2013 η Google εγκατέστησε τον εξοπλισμό της στο Τορόντο για να οικοδομήσει εκεί τη δική της «έξυπνη πόλη» και το 2015 ίδρυσε μια θυγατρική εταιρεία στην πόλη του Καναδά με στόχο να αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής.
Πλέον όμως ο τεχνολογικός γίγαντας επιδιώκει να κυριαρχήσει και στον αστικό σχεδιασμό και μοιάζει να θέλει να συλλέγει δεδομένα για τις ζωές των πολιτών.
Μήπως η έξυπνη πόλη ξέρει πολλά για σένα;
Το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έθιξε το politico . «Θα είναι άραγε η πιο κουλ γειτονιά του πλανήτη ή μια οργουελική μητρόπολη που γνωρίζει τι έκανες το προηγούμενο βράδυ;» διερωτήθηκε η διαδικτυακή έκδοση.
H Google από τη μεριά της φρόντισε να διασαφηνίσει πως μοναδικός της στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των μελλοντικών κατοίκων της Quayside.
Με ποιο τρόπο μεταμορφώνει η Google τις πόλεις στις οποίες κάνει «απόβαση», αναρωτήθηκε από τη μεριά της η γαλλική Figaro;
Το οικιστικό σχέδιο περιλαμβάνει κατοικίες, καταστήματα και τα νέα κεντρικά γραφεία της Google Canada. Θα βελτιώσει όμως τη ζωή των ανθρώπων αυτό το τεχνολογικό αστικό περιβάλλον;
Τα προβλήματα του αστικού χώρου απασχολούν την επιστημονική κοινότητα από τις απαρχές της πολεοδομίας ενώ η ιδέα της ουτοπίας, ενός επίγειου παράδεισου ισότητας και ευημερίας έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Από την Πολιτεία του Πλάτων μέχρι τα κιμπούτς και τις θρησκευτικές ουτοπίες του 19ου αιώνα.
Η «έξυπνη συνοικία» δεν μπορεί παρά να περιμένει λοιπόν τους ενοίκους της για να φανεί αν θα πρόκειται για ένα οικιστικό όνειρο ή για έναν τεχνολογικό εφιάλτη...