Ως γνωστόν η Γη χωρίζεται σε τέσσερα μέρη από τις γραμμές γεωγραφικού πλάτους και μήκους.
Ο Ισημερινός διαιρεί τη γη οριζόντια σε δύο μισά, ενώ ο Πρώτος Μεσημβρινός χωρίζει τη γη κάθετα σε δύο μισά. Τόσο τα γεωγραφικά πλάτη όσο και τα γεωγραφικά μήκη είναι φανταστικές γραμμές που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση του πλανήτη σε διαφορετικές περιοχές.
Για παράδειγμα, το τμήμα του πλανήτη που βρίσκεται στα βόρεια του Ισημερινού αναφέρεται ως το Βόρειο Ημισφαίριο ενώ αυτό στα νότια του Ισημερινού είναι γνωστό ως Νότιο Ημισφαίριο. Η τοποθεσία των ηπείρων μεταξύ αυτών των ημισφαιρίων καθορίζει τις καιρικές συνθήκες και τις εποχές που θα βιώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ενώ τα ημισφαίρια, λοιπόν, χωρίζουν την πλειονότητα των ηπείρων, η Αφρική βρίσκεται και στα τέσσερα ημισφαίρια της γης, τα οποία είναι το Βόρειο, Νότιο, Ανατολικό και Δυτικό Ημισφαίριο. Ως εκ τούτου, η Αφρική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μόνη ήπειρος που διαθέτει μέρος της γης της τόσο στον Πρώτο Μεσημβρινό, όσο και στον Ισημερινό.
Ο Ισημερινός, λοιπόν, περνάει μέσα από συνολικά επτά χώρες στην Αφρική. Ξεκινώντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά αυτές είναι: η νησιωτική χώρα του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), Ουγκάντα, Κένυα και Σομαλία. Από την άλλη, ο Πρώτος Μεσημβρινός διασχίζει πέντε αφρικανικές χώρες. Ξεκινώντας από το Βορρά στο Νότο, αυτές είναι οι: Αλγερία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Τόνγκο και Γκάνα.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης ανάμεσα στα ημισφαίρια, μάλιστα, η Αφρική βιώνει τα πιο ευνοϊκά πρότυπα για το κλίμα και τον καιρό όλο το χρόνο. Σε αντίθεση με άλλες ηπείρους που είναι γνωστό ότι βιώνουν διαφορετικές εποχές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι περισσότερες από τις χώρες της Αφρικής δεν έχουν καλά καθορισμένες εποχές.