Η απογείωση και η προσγείωση είναι πάντα το πιο επικίνδυνο σημείο της πτήσης για τα αεροσκάφη. Όταν όμως, αυτές πραγματοποιούνται σε αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, τότε η επικινδυνότητα μεγαλώνει.
Παρόλα αυτά ψηλά βουνά και απότομα βράχια, πολυσύχναστες παραλίες και κεντρικοί δρόμοι δεν φαίνεται να πτοούν τους πιλότους, πόσω μάλλον τους ταξιδιώτες! Καλού κακού, όμως, όταν πρόκειται να βρεθείτε στα 8 πιο επικίνδυνα αεροδρόμια του κόσμου… φορέστε διπλή ζώνη ασφαλείας!
1. Princess Juliana Airport (Saint Martin)
Ο διάδρομος προσγείωσης είναι πολύ κοντά στην παραλία, όπου οι τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους και κάνουν ηλιοθεραπεία. Ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό ατύχημα αλλά τα αέρια από τους κινητήρες των αεροσκαφών είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τον κόσμο. Στο ερώτημα «για ποιο λόγο οι Αρχές του St. Martin δεν μεταφέρουν κάπου αλλού το αεροδρόμιο» η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Είναι το ασφαλέστερο σημείο του νησιού για τις πτήσεις!».
2. Juancho Ε. Yrausquin Airport (Νησί Σάμπα, Καραϊβική)
Ο διάδρομος προσγείωσης περιβάλλεται από ψηλά βράχια, ενώ ένα σημείο του βρίσκεται σε μια απότομη πλαγιά που καταλήγει κατευθείαν στον ωκεανό! Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια, καθώς το αεροσκάφος που προσγειώνεται κινδυνεύει να «χτυπήσει» στα βράχια, ενώ μια λανθασμένη εκτίμηση του πιλότου κατά την απογείωση μπορεί να οδηγήσει το αεροπλάνο… στην άβυσσο.
3. Courchevel Airport (Γαλλία)
H πόλη της Courchevel βρίσκεται στις γαλλικές Άλπεις και είναι ένα από τα γνωστότερα θέρετρα σκι στον κόσμο. Το αεροδρόμιο βρίσκεται μέσα στα βουνά και είναι διάσημο όχι μόνο για την επικινδυνότητά του αλλά και για το γεγονός ότι έχει… πρωταγωνιστήσει στην ταινία του James Bond «Tommorow never dies», όπου ο Pierce Brosnan προσγείωσε το αεροπλάνο του με επιτυχία. Ο διάδρομος προσγείωσης είναι πολύ στενός και χρησιμοποιείται κυρίως από μικρά αεροπλάνα τσάρτερ ή ελικόπτερα, ενώ απαιτούνται εκπαιδευμένοι πιλότοι.
4. Gustaf III Airport (Άγιος Βαρθολομαίος, Καραϊβική)
Ο μικρός διάδρομος του αεροδρομίου Gustaf ΙΙΙ στο νησί Άγιος Βαρθολομαίος της Καραϊβικής καταλήγει… στη θάλασσα. Στο χώρο αυτό εξυπηρετούνται μόνο μικρά αεροσκάφη, χωρητικότητας μέχρι 20 άτομα, κυρίως από τα τριγύρω νησιά. Βασικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο διάδρομος είναι στενός, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να κινδυνεύουν να χτυπήσουν στις πλαγιές των παρακείμενων ορεινών όγκων ή να καταλήξουν στον ωκεανό.
5. Barra International Airport (Μπάρα)
Είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στον κόσμο που χρησιμοποιείται και ως… παραλία! Για την ακρίβεια, μάλιστα, οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Μπάρα γίνονται μέσα στην παραλία. Μάλιστα καλά διαβάσατε. Και το παράδοξο δεν σταματά εδώ: Όταν η παλίρροια πλημμυρίζει το διάδρομο προσγείωσης κατά τις βραδινές ώρες έρχονται πολλά αυτοκίνητα με αναμμένα φώτα για να βοηθήσουν τον πιλότο! Προειδοποιητικές πινακίδες ενημερώνουν τον κόσμο που κάνει το μπάνιο του για τις αναμενόμενες πτήσεις!
6. Madeira Airport (Μαδέρα)
Το αεροδρόμιο της Μαδέρα βρίσκεται κοντά στην πόλη Φουντσάλ και εξυπηρετεί εγχώριες και διεθνείς πτήσεις. Ο διάδρομος του αεροδρομίου ήταν στενός, γεγονός που δημιουργούσε πολλά προβλήματα κατά τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών, ενώ το 1977 συνέβη ένα τραγικό ατύχημα. Τότε ήταν που οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να επεκτείνουν τον διάδρομο προς την παραλία, αφού από την άλλη πλευρά υπάρχουν απότομα βράχια. Έτσι το αεροδρόμιο ξαναχτίστηκε, ενώ ο διάδρομος με αυξημένο μήκος πια στηρίζεται σε τεράστιους πυλώνες που καταλήγουν στην παραλία.
7. Lukla Airport (Νεπάλ)
Βουνά από τη μία πλευρά και γκρεμός από την άλλη. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς όταν ετοιμάζεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Lukla στο ανατολικό Νεπάλ. O διάδρομος βρίσκεται σε υψόμετρο 2.900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ορειβάτες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σημείο εκκίνησης για την ανάβαση στο Έβερεστ.
8. Giblartar Airport (Γιβλαρτάρ)
Είναι το πέμπτο πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο και ένα από τα πλέον πολυσύχναστα! Ο διάδρομος απο/προσγείωσης περνάει μέσα από τους δρόμους της πόλης, και πιο συγκεκριμένα η κεντρική οδός Winston Churchill (με κατεύθυνση προς τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία) «τέμνει» το διάδρομο του αεροδρομίου, οπότε η κυκλοφορία των οχημάτων σταματάει κάθε φορά που προσγειώνεται ή απογειώνεται ένα αεροπλάνο.