Σύμφωνα με τη λίστα του Henley Passport Index, που δίνεται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα από το 2006 – αλλά φέτος δεν λαμβάνει υπόψη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού -, η Ιαπωνία παραμένει γι’ άλλη μια χρονιά στην πρώτη θέση, καθώς το διαβατήριό της προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα ή με έκδοση βίζας κατά την άφιξη σε 193 χώρες στον πλανήτη.
«Είναι κάπως ειρωνικό ότι η Ιαπωνία κατατάσσεται πρώτη, μολονότι πρόσφατα έλαβε τη δύσκολη απόφαση να απαγορέψει σε θεατές από το εξωτερικό την παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, που σχεδιάζονται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο», επισημαίνει η Henley & Partners. Oι κάτοχοι ιαπωνικών διαβατηρίων έχουν πρόσβαση σε 167 περισσότερες χώρες απ’ ό,τι οι Αφγανοί, που βρίσκονται στην τελευταία θέση της λίστας, αφού μπορούν να επισκεφθούν μόλις 26 κράτη χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως βίζα – πρόκειται για το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ δύο χωρών αφότου άρχισε να συντάσσεται ο κατάλογος αυτός, λέει η Henley & Partners.
Στην όγδοη θέση το ελληνικό διαβατήριο
Στη δεύτερη θέση παραμένει η Σιγκαπούρη (192 χώρες μπορούν να επισκεφθούν οι κάτοχοι διαβατηρίων της), ενώ η Νότια Κορέα μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Γερμανία (191 χώρες). Ως συνήθως τις περισσότερες από τις υπόλοιπες θέσεις στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνουν χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που μοιράζεται την όγδοη θέση με Νορβηγία, Μάλτα και Δημοκρατία της Τσεχίας, καθώς τα ελληνικά διαβατήρια παρέχουν πρόσβαση σε 186 χώρες, μία θέση πίσω από το αμερικανικό και το βρετανικό, αλλά πάνω από τα αντίστοιχα του Καναδά και της Αυστραλίας.
ΗΠΑ και Βρετανία μοιράζονταν το 2014 την πρώτη θέση, αλλά η ισχύς των διαβατηρίων τους διαβρώθηκε έκτοτε, ενώ στο θέμα της ταξιδιωτικής ελευθερίας την μεγαλύτερη επιτυχία την περασμένη δεκαετία έχουν καταγράψει η Κίνα που ανέβηκε 22 θέσεις από την 90ή στην 68η και τα ΗΑΕ από την 65η στη 15η.
«Με την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας σε ορισμένες πλούσιες, ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα ΗΑΕ η παγκόσμια κινητικότητα θα είναι σύντομα εφικτή για ορισμένους», λέει η Henley & Partners, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι «για πολίτες αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών όπου προχωρούν πολύ πιο αργά τα εμβολιαστικά προγράμματα και των οποίων τα διαβατήρια τείνουν να προσφέρουν πολύ λιγότερη ταξιδιωτική ελευθερία γενικώς, το μέλλον δεν φαντάζει και τόσο ρόδινο».
Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων διαβατηρίων του πλανήτη
1. Ιαπωνία (193)
2. Σιγκαπούρη (192)
3. Γερμανία, Νότια Κορέα (191)
4. Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο (190)
5. Δανία, Αυστρία (189)
6. Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία (188)
7. ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία (187)
8. Ελλάδα, Νορβηγία, Μάλτα, Δημοκρατία της Τσεχίας (186)
9. Καναδάς, Αυστραλία (185)
10. Σλοβακία, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία (183)