Η συμφωνία με την Τουρκία και η πολιτική των κλειστών συνόρων είχαν ως αποτέλεσμα, οι αιτήσεις ασύλου που κλήθηκε να εξετάσει η Βιέννη να μειωθούν στο μισό.
Αισθητά μικρότερος, σε σχέση με το 2015, ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι στην Αυστρία για την παροχή ασύλου, έχοντας φθάσει από τις αρχές του χρόνου και έως τις 31 Δεκεμβρίου τις 42.073, έναντι των 90.000 την προηγούμενη χρονιά, είναι δηλαδή κατά 52,4% μικρότερος, σύμφωνα με την έκθεση του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών προς το μεθαυριανό υπουργικό συμβούλιο, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Όπως αναφέρει στην έκθεση ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο αριθμός των αιτήσεων «συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα» καθώς, κατά την άποψή του, μπορεί μεν να μειώθηκε σαφώς σε σχέση με το 2015, ωστόσο σε σχέση με το 2014 έχει αυξηθεί κατά 49,9% και σε σχέση με το 2013 κατά 140,4%.
Δεκτές οι 6 στις 10 αιτήσεις
Από τις 42.073 αιτήσεις -οι περισσότερες των οποίων προέρχονταν από πολίτες από το Αφγανιστάν και ακολουθούσαν οι πολίτες από Συρία, Ιράκ, Πακιστάν και Ιράν - οι 27.254 ή ποσοστό 64,8% έγιναν δεκτές για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, σε 14.819 περιπτώσεις ή 35,2% δεν έγιναν δεκτές και θα επανεξεταστούν με εκείνες του 2017, ενώ 12.987 εμπίπτουν στη διαδικασία του Δουβλίνου και γι’ αυτές η αρμοδιότητα βρίσκεται σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα στο 2016, συνολικά 10.677 πρόσωπα που αιτούνταν άσυλο εγκατέλειψαν την Αυστρία. Από αυτά τα 5.797 αποχώρησαν οικειοθελώς και τα 4.880 χωρίς τη θέλησή τους.
Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο του 2016 ανώτατο ημερήσιο όριο 80 στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονταν δεκτοί θα ανέρχονταν σε 37.500, με στόχο ο συνολικός αριθμός χορήγησης ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.
Μείωση στο ήμισυ των αιτήσεων για το 2017.
Χωρίς να έχει υπάρξει κάποια προσυνεννόηση με τον κυβερνητικό εταίρο του - το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού -, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη μείωση κατά το ήμισυ, στις 17.000, του ανώτατου ορίου των 35.000 αιτήσεων ασύλου που είχε συμφωνηθεί για το 2017, ήδη πριν από ένα χρόνο, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, γεγονός που ήδη αποτελεί επιπλέον σημείο αντιπαράθεσης των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Πρόκειται για μία «ψυχρή» εξαγγελία που όμως πρέπει να εκληφθεί ως «σημάδι» προς τον πληθυσμό, ο οποίος αισθάνεται ανασφάλεια και κανείς πρέπει να αντιδράσει, διατεινόταν ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης, Ράινχολντ Μιτερλένερ, προσθέτοντας πως ο αριθμός των 17.000 προέκυψε σε σύγκριση με την αλληλεγγύη στην Ευρώπη.
Κατά την άποψή του, χρειάζεται τώρα μία συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ίδιος αναμένει ότι, όπως και στο θέμα του κλεισίματος της Διαδρομής των Βαλκανίων (ΣΣ στο οποίο η Αυστρία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο), θα υπάρξει ένα φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη, ενώ θεωρεί πως υπάρχει μία αναγκαιότητα ενσωμάτωσης και ότι για το Λαϊκό Κόμμα η κοινωνική συμβίωση επιβαρύνεται υπέρμετρα με τους υψηλούς αριθμούς σε πρόσφυγες.
Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν πως σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται σε 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός κάνοντας κανείς σύγκριση, για παράδειγμα, με τη Γαλλία, όπου με έναν σχεδόν οκταπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Αυστρίας, ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων το 2016, «μόλις» ξεπερνούσε τις 62.000.