Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυστραλία: Πτηνό που απειλείται με εξαφάνιση έχασε τη φωνή του

Ένα σπάνιο ωδικό πουλί που απειλείται με εξαφάνιση έχει αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να τραγουδά, λένε οι επιστήμονες.

Ο «βασιλικός μελιφάγος», όπως ονομάζεται το είδος, που κάποτε κατέκλυζε τα δάση της νοτιοανατολικής Αυστραλίας,  μετρά πλέον μόνο 300 εκπροσώπους του παγκοσμίως.

Λόγω της σπανιότητάς τους, τα πουλιά αυτά δεν συναντιούνται μεταξύ τους συχνά και δεν έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να ακούσει το ένα το τραγούδι του άλλου.

Για τον λόγο αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κανμπέρα στην Αυστραλία προσπαθούν να συμβάλλουν την διατήρηση του είδους στη ζωή σε ειδικό καταφύγιο που έχουν στήσει.

Στόχος του καταφυγίου, μεταξύ άλλων, είναι να μη χάσουν τα πτηνά αυτά τη φωνή τους, αλλά να διδαχτούν να τραγουδάνε, όπως έκαναν κάποτε και στην άγρια φύση.

Ο άνθρωπος απειλή για την άγρια φύση: Πάνω από τα 2/3 του ζωικού βασιλείου εξαφανίστηκαν από το 1970 εξαιτίας του

Ο τρόπος είναι απλός: Τα πουλιά που βρίσκονται στο καταφύγιο εκτίθενται σε ηχογραφήσεις του τραγουδιού των…συναδέλφων τους, προκειμένου να μάθουν να το μιμούνται.

Οι ειδικοί που απασχολούνται στο συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν περίμεναν, αρχικά, ότι θα χρειαζόταν να κάνουν τέτοιου είδους μαθήματα στα πουλιά αυτά.

Ψάχνοντάς τα, ωστόσο, εντατικά στην άγρια φύση με στόχο να τα αιχμαλωτίσουν, να τα μελετήσουν και να βοηθήσουν στην αναπαραγωγή και την επιβίωσή τους, παρατήρησαν ότι πολλά από αυτά δεν τραγουδούσαν με το γνωστό τρόπο του είδους, αλλά παρήγαγαν «περίεργους ήχους», λόγω της μη εξοικείωσής τους με τον συνήθη τρόπο επικοινωνίας τους.

«Δεν ακούγονταν σαν μελιφάγοι, αλλά σαν ένα τελείως άλλο είδος», λέει ο δρ. Ρος Κρέιτς, επικεφαλής του πρότζεκτ.

Όσον αφορά τα πουλιά που οι ειδικοί κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν, υπάρχει η πρόθεση του να απελευθερωθούν ξανά στην άγρια φύση.

Μοναδική στιγμή στην άγρια φύση - Σκόρος τρέφεται από τα δάκρυα πουλιού (βίντεο)

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να έχουν μάθει να τραγουδάνε.

Εξάλλου, εάν δεν μπορούν να το κάνουν σωστά, είναι πιθανό τα αρσενικά να μην μπορέσουν να προσελκύσουν ταίρι, θέτοντας και με αυτό τον τρόπο την επιβίωση του είδους σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, ένα 12% του πληθυσμού των μελιφάγων έχει χάσει την ικανότητά του να τραγουδά.

«Στην προσπάθειά μας να σώσουμε τα είδη, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα «πολιτισμικά στοιχεία» και τις φυσικές συμπεριφορές που τα βοηθούν να επιβιώνουν στην άγρια φύση», παρατήρησε ο δρ. Κρέιτς.

Tags
Back to top button