Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ όπου εκεί αποκαλύφθηκαν και οι γενικές τάσεις για την επικρατούσα πολιτική σκηνή στην χώρα.
Έτσι είδαμε τον Α.Τσίπρα να ενισχύει την γενική αντίληψη φθοράς της κυβέρνησης αν και δεν θα ήθελε την εξουσία αυτή την στιγμή καθώς τα πάντα στην χώρα είναι διαλυμένα μετά από τα δύο χρόνων συνεχή lockdown ακόμα και με κυβέρνηση προσωπικοτήτων αλλά ήταν και ένα συμπλήρωμα των όσων είπε και ο Κ.Μητσοτάκη ο οποίος επίσης δεν θέλει τώρα να πάει σε εκλογές καθώς άλλα τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ και άλλα της πραγματικότητας.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται την επομένη της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο, κατά την οποία παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ κα κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά - αλλά και σχετικά με την στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως και τις ιδέες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «αποκομματικοποίηση του κράτους», με την κατάργηση, όπως μεταξύ άλλων είπε, των μετακλητών υπαλλήλων.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να θέσει τα δικά του εκλογικά διλήμματα, μετά από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η χώρα θα οδεύσει σε δεύτερες εκλογές, με τον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου στο πιθανότατο ενδεχόμενο μη επίτευξης αυτοδυναμίας με το σύστημα της απλής αναλογικής, που είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ: μίλησε για «προοδευτική διακυβέρνηση» , με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης να ζητώ συνεχώς εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας - καλώντας τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει ο ίδιος .
«Αν τολμά, ας το κάνει», είπε. «Συμμέτοχο σε αυτή την ευθύνη δεν θα με έχει», ανέφερε. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση», υποστήριξε, ενώ μίλησε για «ψευτοκουτσαβακισμούς», αναφερόμενος στα περί «γαλοπούλας» - όρο που είχε χρησιμοποιήσει ειρωνικα ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, μίλησε για «ραγδαία φθορά της κυβέρνησης».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχουν υπουργοποιηθεί τρία στελέχη του ΛΑΟΣ - και πρόσθεσε ότι «αυτό που μπορούμε να περιμένουμε τώρα είναι η υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου.
Έδωσε τα δικα του στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» για την οποία , όπως είπε, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ECDC για να πει ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο διάστημα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.
«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθησή του, ειδικά στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους νέους. « Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». «Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει βγει μπροστά στην υπόθεση αυτή.
«Το κρίσιμο είναι να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές, αυτό θα είναι το δίλημμα» είπε - μαλιστα έκανε λόγο για τον πρώτο εκλογικό γύρο , με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε για το ζήτημα των πιθανών συμμαχιών, ενώ επανέλαβε ότι σκέφτεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση υπουργών «με δράση στην κοινωνία, που δεν θα είναι κομματικά στελέχη».
Τάχθηκε εναντίον της αύξησης του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ , την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ας καταργούσε το τέλος επιτηδεύματος», είπε, σημειώνοντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης αφορά το 0,4% του πληθυσμού , ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανήκει και ο ίδιος σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση μίλησε για ανάπτυξη που θα είναι για «λίγους και εκλεκτούς» , λόγω των «φοροαπαλλαγών για λίγους».
«Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 1,8 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του για διαγραφές χρεών. Σχετικά με την ανάπτυξη 16% που κατέγραψε η Ελλάδα το β! τρίμηνο του 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ευημερία των αριθμών», ενώ αναφέρθηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και μίλησε για «παγίδα για την οικονομία», ενώ ανέφερε ότι η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης , είπε ότι η κυβέρνηση έχει έλλειμμα στρατηγικής, ενώ πρόσθεσε ότι χάθηκε μία ευκαιρία μετά από την εκλογή Μπάιντεν. «Ζήτησα την αξιοποίηση της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επεκταση της τελεωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε, να αναγκάσουμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του δεν δίνει τέτοια προοπτική.
Ο κ. Τσίπρας επανήλθε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση- στα περί του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις, ενώ ρητορικά αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν το θέμα αφορούσε τον ίδιο.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εκείνος ήταν που συνέτριψε τη μεσαία τάξη» για να προσθέσει ότι «τώρα μου λένε ότι εγώ δεν δικαιούμαι να ομιλώ», ενώ τοποθέτησε και τον εαυτό του στη μεσαία τάξη. Παραδέχθηκε ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη», λόγω των Μνημονίων.
«Κάποι στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας - και ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση από τις χώρες του Νότου, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό, καλώντας την να συμπήξει συμμαχίες ώστε να αποφευχθεί η απότομη επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται την επομένη της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο, κατά την οποία παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ κα κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά - αλλά και σχετικά με την στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως και τις ιδέες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «αποκομματικοποίηση του κράτους», με την κατάργηση, όπως μεταξύ άλλων είπε, των μετακλητών υπαλλήλων.