Οι μαφιόζοι δεν συνδέονται συχνά με την ασφάλεια των τροφίμων ή την ασφάλεια οποιουδήποτε είδους, για την ακρίβεια. Αλλά σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, ένας διαβόητος γκάνγκστερ ίσως να προσπάθησε να κάνει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, να γίνει λίγο πιο ασφαλής.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο μαφιόζος Ραλφ Καπόνε, ο αδελφός του Αλ Καπόνε και καταζητούμενος στο Σικάγο, φέρεται να είχε πείσει τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων στο Ιλλινόις να αναγράφουν τις ημερομηνίες στα μπουκάλια γάλακτος.
Ο Ralph ήξερε έναν άνθρωπο του οποίου ο γιος αρρώστησε μετά την κατανάλωση χαλασμένου γάλακτος, με την ιστορία να αναφέρει, ότι ο γκάνγκστερ απαίτησε από την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων να διασφαλίσει τα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απόδειξη ότι ο Ralph ήταν ο πρώτος που ώθησε τους παραγωγούς γάλακτος να βάζουν ετικέτες με την ημερομηνία παραγωγής στο γάλα τους. Η Huffington Post που έκανε το ρεπορτάζ, ανέτρεξε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, στο Υπουργείο Γεωργίας και μίλησε με έναν ειδικό ασφαλείας γάλακτος στο Πανεπιστήμιο Cornell, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να δώσει τεκμηριωμένες πληροφορίες για την ιστορία. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μέσα από τα αρχεία της Γενικής Συνέλευσης Illinois αποδείχθηκαν άκαρπες, επίσης.
Αλλά η 76χρονη εγγονή του Ραλφ, Ντέιντρε Καπόνε, συγγραφέας του βιβλίου «Ο θείος Αλ Καπόνε: Η ανείπωτη ιστορία μέσα από την οικογένειά του, αφηγείται τις προσπάθειες του παππού της να θέσει τις ετικέτες με την ημερομηνία γάλακτος και το ότι το γεγονός αυτό του χάρισε το παρατσούκλι «μπουκάλας».
«Ο παππούς μου πήγε στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλλινόις, εντελώς μόνος του και ο ίδιος πίεσε την βιομηχανία γάλακτος να αρχίσει να εφαρμόζει την ημερομηνία εμφιάλωσης στο μπουκάλι», είπε στην Huffington Post, η Ντέιντρε, η οποία ζει στη Φλόριντα. «Έτσι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν αν το γάλα ήταν πολύ παλιό».
Η οικογένεια Καπόνε ήταν ένας μεγάλος «παίκτης» στην επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων, και το χαλασμένο γάλα μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αρρώστιες στους ανθρώπους, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Marianne Gravely, εξειδικευμένη τεχνικό πληροφοριών στο Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων και στο Γραφείο Επιθεώρησης.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κάποιος αν το γάλα είναι χαλασμένο είναι αν μυρίζει, χωρίς απαραίτητα να επικαλεστεί την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα, σύμφωνα με τη Νίκη Χαραλαμποπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπική οργάνωσης Feedback.