Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ασθενείς με κορονοϊό: Πόσα προβλήματα εκδηλώνει ο 1 στους 3 μετά τη νόσηση

Ένα σύνολο παθήσεων που βάλλουν διάφορα ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το ήπαρ αλλά και την ψυχική υγεία εμφανίζει ένας στους τρεις νοσήσαντες κορονοϊού (32 στους 100) μετά από την αρχική μόλυνση, 11 περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που δεν νόσησαν.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της αμερικανικής μελέτης στο The BMJ, οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχριζαν ιατρικής φροντίδας τους μήνες που ακολούθησαν της αρχικής μόλυνσης.

Η αμερικανική ερευνητική ομάδα εστίασε στις μετέπειτα σοβαρές επιπτώσεις της νόσησης από κορωνοϊό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό από αρχεία προγράμματος ασφάλισης υγείας 133.366 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω το 2020, που είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη COVID-19 πριν από την 1η Απριλίου του 2020.

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 11,1 εκατ. τα κρούσματα στην Αφρική

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια αντιστοίχιση των νοσούντων με τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων που δεν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό: μία από το 2020, μία το 2019 και με μια ομάδα που διαγνώστηκε με ιογενή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Στη συνέχεια, κατέγραψαν τις εμμένουσες καταστάσεις ή και τις νεότερες, ξεκινώντας 21 ημέρες μετά την αρχική διάγνωση και υπολόγισαν τον κίνδυνο εμφάνισής τους αρκετούς μήνες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα τους ανέδειξαν ότι, μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID-19 το 2020, το 32% αναζήτησε ιατρική φροντίδα στη μετα-οξεία περίοδο για ένα ή και περισσότερα νεότερα ή επίμονα προβλήματα υγείας, ποσοστό που ήταν 11% υψηλότερο από την ομάδα σύγκρισης του 2020.

Ειδικότερα, οι νοσήσαντες με COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας (επιπλέον 7,55 ανά 100 άτομα), κόπωσης (επιπλέον 5,66 ανά 100 άτομα), υπέρτασης (επιπλέον 4,43 ανά 100 άτομα) και διαγνώσεων ψυχικής υγείας (επιπλέον 2,5 ανά 100 άτομα).

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα τους με την ομάδα σύγκρισης του 2019.

Βρετανία: Βάζει τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα των ασθενών κορονοϊού

Ωστόσο, όσον αφορά τη σύγκριση με την ομάδα που είχε μολυνθεί με ιογενή νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, μόνο η αναπνευστική ανεπάρκεια, η άνοια και η κόπωση ήταν τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα. Τα άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό παρουσίαζαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για τις περισσότερες, αλλά όχι για όλες τις καταστάσεις. Ο κίνδυνος αρκετών παθήσεων ήταν επίσης αυξημένος για τους άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής και ηλικίας 75 ετών και άνω.

Τέλος, παρότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης με τους περιορισμούς που συνεπάγονται, οι μελετητές προειδοποιούν ότι όσο ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, όλο και θα αυξάνεται η συγκεκριμένη συμπτωματολογία των πρώην ασθενών: «Τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγείας να προβλέψουν το εύρος των μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία και να βελτιώσουν τον σχεδιασμό για τη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης», καταλήγουν.

Tags
Back to top button