Ο Τζούλιαν Ασάνζ φέρεται να κατέθεσε πως μια ισπανική εταιρία ασφάλειας τον κατασκόπευε για χάρη των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο δικαστής José de la Mata θέλησε να εξετάσει τους ισχυρισμούς του Τζούλιαν Ασάνζ, πως μια ισπανική εταιρεία, η Undercover Global, τον κατασκόπευε όσο βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού, όμως το αίτημά του βρήκε «στοπ» από το Λονδίνο.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ, κατέθεσε την Παρασκευή στο δικαστήριο Westminster στο Λονδίνο εναντίον της ισπανικής εταιρείας ασφαλείας Undercover Global SL, η οποία όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τον κατασκόπευε εξ’ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Η Undercover Global S.L. κατηγορείται για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τo Aσάνζ, των δικηγόρων του, των επισκεπτών και των συνεργατών του όσο εκείνος βρισκόταν στην πρεσβεία την περίοδο 2012-2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ασάνζ που αγωνίζεται επίσης ενάντια στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε στην μαρτυρία που έκανε μέσω βίντεο ότι είχαν τοποθετηθεί κοριοί και στα καταλύματά του στην πρεσβεία.
Περισσότεροι από 30 υποστηρικτές του Ασάνζ συγκεντρώθηκαν στην κύρια είσοδο του δικαστηρίου με πανό υπέρ της απελευθέρωσής του, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Sputnik.
Ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο από τη χώρα του Ισημερινού το 2012, αφού οι σουηδικές αρχές απήγγειλαν εναντίον του κατηγορίες βιασμού με αποτέλεσμα να μείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μέχρι το 2019.
Τον Απρίλιο, η πρεσβεία άνοιξε τις πόρτες της στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες συνέλαβαν τον ιδρυτή του WikiLeaks. Τελικά καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησης της αποφυλάκισής του το 2012.
Μετά τη σύλληψή του, η Ουάσινγκτον υπέβαλε στο Λονδίνο αίτημα έκδοσης του Ασάνζ, με τον Υπουργό Εσωτερικών Sajid Javid να κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης, δηλώνοντας πως δεν πιστεύει ότι ο Ασάνζ κινδυνεύει να θανατωθεί ή να βασανιστεί αν εκδοθεί.
Ο Αυστραλός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ με βάση το κατηγορητήριο το οποίο έχει καταρτιστεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και περιλαμβάνει 17 κατηγορίες σχετικά με το νόμο περί κατασκοπείας.
Ο νόμος περί κατασκοπείας των ΗΠΑ καθιστά έγκλημα την διάδοση πληροφοριών που αφορούν αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια πολέμου ή που βοηθούν εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.