Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Armata: Γιατί οι Ρώσοι εγκατέλειψαν το καλύτερο άρμα μάχης όλου του κόσμου;

Σε νέα λίστα της National Interest, μίας από τις μεγαλύτερες αμυντικές και γεωπολιτικές σελίδες της Αμερικής, το T-14 Armata βρίσκεται σε υψηλές θέσεις της λίστας «Τα 10 Κορυφαία Κύρια Άρματα Μάχης Σήμερα».

Πράγματι το ρωσικό υπερ-άρμα είναι ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα οχήματα που έχει αναπτύξει ποτέ η αμυντική βιομηχανία της Μόσχας. Γιατί όμως δεν το έχουμε δει ακόμη στο πεδίο της μάχης και σε τι φάση βρίσκεται σήμερα η παραγωγή του;

T-14 Armata: Είμαστε στο Τέλος ή στην Αρχή;

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από πότε που πρωτο-παρουσιάστηκε δημόσια το T-14 Armata, ένα υπερσύγχρονο κύριο άρμα μάχης που εντυπωσίασε ακόμη και τους ισχυρότερους εχθρούς της Ρωσίας.

Το τεθωρακισμένο είναι εξοπλισμένο με τρομερά συστήματα, φέρει τεχνολογικές καινοτομίες και από πολλούς θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο και ισχυρό κύριο άρμα μάχης του κόσμου σήμερα.

Το πρόβλημα για τους Ρώσους είναι πως δεν το διαθέτουν σε μεγάλη ποσότητα, διότι η παραγωγή της πλατφόρμας έχει βιώσει μεγάλες καθυστερήσεις. Λόγω αυτού το Armata δεν έχει συμμετάσχει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, .

Οι επικριτές της Ρωσίας το θεωρούν ένα «αποτυχημένο πρόγραμμα». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το National Interest, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα πως ο σχεδιασμός του Armata ήταν τόσο φιλόδοξος και περίπλοκος που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πανάκριβου οχήματος που η Μόσχα δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά.

Για τις τεχνικές προδιαγραφές δεν θα πούμε πολλά δεδομένου πως . Θα σας υπενθυμίσουμε απλά πως επιχειρεί με πλήρωμα μόλις 3 ατόμων, ζυγίζει 55 τόνους και διαθέτει ένα κύριο όπλο 125 χιλιοστών με αυτόματο σύστημα ανεφοδιασμού βλημάτων.

Ο λόγος που καθυστερεί η μαζική παραγωγή του είναι κάποια (μάλλον) σοβαρά ζητήματα που εμφανίστηκαν κατά την διαδικασία κατασκευής των πρώτων μονάδων. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι οποίες προσθέτουν πως για να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα απαιτείται η επένδυση μεγάλων κεφαλαίων από τον ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Και όπως έχει συμπεράνει τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος κατέδειξε πως ίσως έχει εκλείψει η εποχή των βαριών και ακριβών αρμάτων μάχης εξαιτίας της επανάστασης που έχουν φέρει τα μη επανδρωμένα αεροχήματα. 

Μάλλον αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το Κρεμλίνο αποφάσισε να βάλει στην άκρη το Armata, τουλάχιστον προσωρινά. Ίσως να το τροποποιεί βάσει των διδαγμάτων που απέκτησε από τις εν εξελίξεις συρράξεις στην Ουκρανία και κατ' επέκταση να το δούμε ανανεωμένο πολύ σύντομα.

 

Tags
Back to top button