Τα δάση της ιουδαϊκής χουρμαδιάς κάλυπταν κάποτε ολόκληρο το Ισραήλ. Από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας έως τη Νεκρά Θάλασσα.
Ο καρπός της χουρμαδιάς συμβόλιζε τη ζωή και την ευδαιμονία και η αρχαία γραμματεία είναι γεμάτη από αναφορές για τις μοναδικές θεραπευτικές του ιδιότητες.
Όμως οι χουρμαδιές της Ιουδαίας εξαφανίστηκαν τον Μεσαίωνα.
Τώρα μία ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής δύο γυναίκες, κατάφεραν να αναστήσουν το αρχαίο αυτό δέντρο.
Η Δρ Σάρα Σαλόν, μία από τις δύο γυναίκες που αποφάσισαν και κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή το εξαφανισμένο είδος, λέει στο BBC:
«Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ιουδαία, υπήρξε μία τεράστια σύγκρουση με την τοπική εβραϊκή κοινότητα».
Οι Εβραίοι κατέφυγαν στο αρχαίο οχυρό της Μασάντα στην έρημο της Ιουδαίας όμως οι ρωμαϊκές λεγεώνες το πολιόρκησαν. Τότε οι πολιορκούμενοι αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν μαζικά. Όμως πριν το διαπράξουν έβαλαν φωτιά στις αποθήκες όπου κρατούσαν τα τρόφιμα, με εξαίρεση μία, την οποία άφησαν».
Αργότερα οι σταυροφόροι κατέστρεψαν και την τελευταία ιουδαϊκή χουρμαδιά.
Δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανέσκαψαν το οχυρό της Μασάντα. Δίπλα στις καμένες αποθήκες ανακάλυψαν μερικούς θύλακες σπόρων. Ανάμεσά τους ήταν και οι σπόροι του αρχαίου αυτού δέντρου. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι η αρχαία αυτή σπορά ανήκε στη βιβλική εποχή, κοντά στην περιόδο της ζωής του Ιησού.
Οι σπόροι αυτοί φυλάχθηκαν για περίπου σαράντα χρόνια αναξιοποίητοι, ώσπου η Σαλόν ζήτησε να πάρει μερικούς.
Οι καρποί της χουρμαδιάς καλλιεργούντο ως δώρο για τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, εξηγεί η επιστήμονας που αναφέρει ότι οι καρποί της χρησιμοποιούνταν για τις αντικαταθλιπτικές αλλά και τις αφροδισιακές τους ιδιότητες.
«Ήταν σαν ένα χάι – τεκ προϊόν της εποχής», αναφέρει.
Η Δρ Ελέιν Σόλογουέι, από την πλευρά της, αναφέρεται στη διαδικασία αναγέννησης: «Το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αρχίσουμε να τις υγραίνουμε ήπια».
Ώσπου λίγες εβδομάδες αργότερα, το θαύμα έγινε. «Ένας από τους σπόρους άρχισε να ανθίζει. Και μάλιστα αρκετά γρήγορα».
«Είπα στη Σάρα: Ξέρεις ένας από κείνους τους σπόρους άρχισε να μεγαλώνει». Εκείνη της απάντησε έκπληκτη: «Τι; Αυτό είναι απίστευτο!»
Ένας από τα τρία αναγεννημένα δέντρα ονομάστηκε «Μαθουσάλας», προς τιμήν του πατέρα του Νώε, της αρχαιότερης βιβλικής φυσιογνωμίας.
Μάλιστα οι δύο γυναίκες κατάφεραν να δημιουργήσουν και δύοι θηλυκά δέντρα , την «Χάνα» και την «Τζούντιθ», όπως τα ονόμασαν.