Η τεχνολογία σήμερα βασίζεται στους αλγόριθμους, με τρανό παράδειγμα τα social media, όπου τα posts των χρηστών με τους οποίους αλληλεπιδρούμε περισσότερο εμφανίζονται πρώτα, με την υπόθεση πως εφόσον αλληλεπιδρούμε μαζί τους θέλουμε να τους βλέπουμε περισσότερο.
Φυσικά, οι αλγόριθμοι είναι και η ραχοκοκαλιά των ψηφιακών διαφημίσεων σήμερα.
Όλα αυτά σχεδιάζονται για να περνάμε περισσότερο χρόνο και να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα σε μία πλατφόρμα, αλλά αυτό είναι κάτι που δε θέλει να αφήσει ανεξέλεγκτο η Κίνα.
Η Διοίκηση του Κυβερνοχώρου (CAC) στην Κίνα αποφάσισε να θέσει κυβερνητικούς κανόνες για τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν οι τεχνολογικές εταιρίες, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η θέση της CAC είναι πως οι αλγόριθμοι που αναπτύσσουν αυτές οι εταιρίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις κύριες αξίες του σοσιαλισμού και πως πρέπει να αναπτύσσονται λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια και την ευθύνη. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα δημιουργήσει ομάδες αξιολόγησης για να αναλύσουν σε βάθος τους μηχανισμούς των αλγορίθμων, ενώ τόνισε πως οι αλγόριθμοι πρέπει να γίνουν “δίκαιοι και διάφανοι”.
Τον Αύγουστο, η CAC είχε συντάξει ένα προσχέδιο οδηγιών με τις οποίες ζητούσε από τις εταιρίες να μη χρησιμοποιούν τα αλγοριθμικά μοντέλα για να προσελκύουν τους πελάτες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.
Παρόλο που η Κίνα θεωρείται από τις πιο αυστηρές χώρες όσον αφορά τον κρατικό έλεγχο στον τεχνολογικό τομέα, δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να ορίσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τους αλγόριθμους. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καλέσει τις τεχνολογικές εταιρίες να προσαρμόσουν τους αλγορίθμους τους για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων.