Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απολιναρίγια Γιακούμποβα: Στο «φως» ο κρυφός έρωτας του Λένιν

Η φωτογραφία μίας γυναίκας, που λέγεται ότι ήταν ο μεγάλος έρωτας του Βλαντίμιρ Λένιν, έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ρόμπερτ Χέντερσον, καθηγητής ρωσικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

Η φωτογραφία της Απολιναρίγια Γιακούμποβα, είχε χαθεί για σχεδόν έναν αιώνα πριν ο Χέντερσον την ανακαλύψει και πάλι ψάχνοντας στα Κρατικά Αρχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο μίας άλλης έρευνάς του. Η Γιακούμποβα και ο σύζυγός της, ήταν στενοί συνεργάτες του Λένιν και της συζύγου του Ναντέζντα Κρούπσκαγια.

Εκτιμάται ότι ο Λένιν και η Γιακούμποβα είχαν μία περίπλοκη σχέση και συχνά διαφωνούσαν έντονα για ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ). Σύμφωνα με τον Χέντερσον, ο Λένιν σε επιστολές του αποκαλούσε την Γιακούμποβα με χαϊδευτικά ονόματα, κάτι που αποκαλύπτει μεγάλη οικειότητα.

Η Γιακούμποβα τότε ήταν 27 χρόνων και ζούσε στο Λονδίνο από όπου οργάνωνε συγκεντρώσεις και διαλέξεις για το κομμουνιστικό δόγμα. Κόρη ιερέα, σπούδασε φυσική και μαθηματικά στην Αγία Πετρούπολη, πριν αρχίσει να παραδίδει απογευματινά μαθήματα για εργάτες. Εκεί ήταν που γνώρισε τη μέλλουσα τότε σύζυγο του Λένιν.

Η Γιακούμποβα, όπως και ο Λένιν, εξορίστηκε στη Σιβηρία από όπου είναι και η φωτογραφία που ανακάλυψε ο δρ. Χέντερσον. Η ίδια κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή στη Σιβηρία και ταξίδεψε ως το Λονδίνο όπου έγινε στέλεχος των εξόριστων μελών του κόμματος.

Το 1964 ο αμερικανός δημοσιογράφος Λούις Φίσερ, υποστήριξε ότι ο Λένιν της είχε κάνει πρόταση γάμου και εκείνη αρνήθηκε, γεγονός το οποίο λέγεται ότι ο Λένιν ποτέ δεν ξεπέρασε. Ένας σύγχρονός της, περιέγραψε τη Γιακούμποβα ως «ένα θαυμάσιο άτομο, έξυπνο, πιστό, αποφασιστικό και ασυνήθιστα αληθινό». «Την αποκαλούσαμε την "αρχέγονη δύναμη της μαύρης Γης"» συνεχίζει η περιγραφή.

Όσο ο Λένιν και η Γιακούμποβα χάρασσαν διαφορετικές πορείες - αφού διαφωνούσαν έντονα για την εξέλιξη του επαναστατικού κινήματος - επιστολές αποκαλύπτουν ότι η Κρούπσκαγια, γινόταν όλο και πιο εχθρική προς την άλλοτε στενή της συνεργάτιδα. Η Γιακούμποβα επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη με τον σύζυγό της το 1908, αλλά σύμφωνα με τον Χέντερσον κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε. Εκτιμάται ότι πέθανε μεταξύ του 1913 και 1917.

Tags
Back to top button