Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Αποκοιμήθηκε με τα ακουστικά και ξύπνησε κουφός! (βίντεο)

Πρόσφατα, η Ιατρική σχολή της Ταϊβάν έκανε γνωστή την περίπτωση ενός φοιτητή ο οποίος αποκοιμήθηκε με τα ακουστικά του, ενώ έπαιζαν μουσική και ξύπνησε εντελώς κουφός από το ένα αυτί.

Τα ακουστικά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο μέσο που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του πλανήτη στην καθημερινότητα της, πρώτα από όλα για να ακούσει μουσική και έπειτα για ένα σωρό άλλους σκοπούς.

Επιπλέον εξίσου διαδεδομένη είναι και η χρήση τους για την εκμάθηση την ώρα του ύπνου, εδώ και δεκαετίες. Ποιος θα περίμενε όμως ότι μια τόσο αθώα διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ακοής ενός ανθρώπου, ειδικά από τη στιγμή που επιστημονικά δεν είχε αποδειχθεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά, ο δρ. Tian Huiji, από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας Asia University Hospital της Ταϊβάν, προειδοποιεί τον κόσμο που φορά ακουστικά στον ύπνο του και τα έχει σε δυνατή ένταση, ότι μπορεί να κουφαθεί, φέρνοντας σαν παράδειγμα την υπόθεση του άτυχου φοιτητή που κατέληξε εντελώς κουφός από το ένα αφτί του.

Ο δευτεροετής φοιτητής έφτασε στο νοσοκομείο λέγοντας ότι δεν μπορεί να ακούσει τίποτα από το ένα αφτί και αποκάλυψε στους γιατρούς ότι συνήθιζε να ακούει μουσική με τα ακουστικά του πριν πέσει για ύπνο κάθε βράδυ, όμως την νύχτα πριν από την κώφωση του, είχε αποκοιμηθεί φορώντας τα μέχρι το πρωί.

Ευτυχώς για τον νεαρό, το ένα ακουστικό έπεσε από το αφτί του ενώ κοιμόταν, με αποτέλεσμα να μην πάθει βλάβη. Επιπλέον, ο ίδιος ανάρρωσε εν τέλη μετά από τη νοσηλεία 5 ημέρων, όμως ο Huiji προειδοποιεί τους υπόλοιπους ότι πιθανότατα να μην είναι τόσο τυχεροί και η βλάβη να παραμείνει. 

Όπως δηλώνει ο εν λόγω γιατρός, μπορεί φορώντας τα ακουστικά κάθε μέρα ο κόσμος να μην αντιλαμβάνεται διαφορά στην ακοή του, όμως αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο γιατί η ζημιά μπορεί να γίνεται σιγά σιγά και να σκάσει ξαφνικά, μια μέρα.

Όσον αφορά δε τη νύχτα, τα ακουστικά είναι απαγορευτικά, αφού όταν ο οργανισμός τίθεται σε λειτουργία ύπνου η αρτηριακή πίεση χαλαρώνει και τα κύτταρα των αφτιών, τα οποία δέχονται τους δυνατούς ήχους παραμένουν σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να τα εφοδιάσει με τις απαραίτητες ποσότητες αίματος και έτσι να προκληθεί η κώφωση.

Αν πάλι δεν μπορείτε καθόλου χωρίς τα ακουστικά σας, ο Huiji αναφέρει ότι η καλύτερη λύση είναι τα ακουστικά στέκα, καθώς οι ψείρες δεν αφήνουν περιθώρια στον ήχο να εξέρχεται από το αφτί, άρα το βλάπτουν περισσότερο. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η ένταση που βάζετε τα ακουστικά, αφού όσο πιο υψηλή τόσο πιο επικίνδυνη για την ακοή. Τέλος, αναφέρει ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήνετε μακριά από τα αφτιά σας τα ακουστικά όταν κοιμάστε, ενώ εξίσου καλό είναι να κάνετε 10 λεπτά διάλειμμα αυτά, μόλις συμπληρώνετε 50 λεπτά χρήσης τους.

Tags
Back to top button